L'Agència de Residus de Catalunya ha aprovat el conveni de col·laboració amb el Consorci del Bages per a la gestió de residus que estableix el finançament d'aquesta nova infraestructura, que permetrà el màxim aprofitament i tractament correcte dels residus previ a la disposició final del rebuig en el dipòsit controlat de Bufalvent.

El compromís és que l'Agència de Residus aportarà el finançament necessari perquè la planta de fracció resta del Bages sigui una realitat a partir de l'1 de gener del 2023, i que el 2018 ja pugui ser operativa la instal·lació provisional que permetrà la transferència cap al Vallès en una primera fase.

La planta de tractament és un híbrid entre un centre de compostatge de les deixalles orgàniques i un de triatge de plàstics, metalls, brics, paper i cartró.

Un altre espai de compostatge

L'estudi que es va fer arribar a l'Agència de Residus situa la planta de tractament al costat de l'actual planta de compostatge.

La resposta a la pregunta de per què cal un altre espai de compostatge al parc ambiental de Bufalvent és que l'actual està pensat per aprofitar l'orgànica del contenidor marró, i el nou formarà part d'una infraestructura per tractar les deixalles del contenidor verd o gris de la brossa, on les restes de menjar apareixen sovint barrejades amb tot tipus d'envasos.