Una de les dades més impactants que conté el Pla Local d'Habitatge de Manresa és que es té constància de 1.528 problemàtiques relacionades amb l'habitatge, que van afectar 3.403 persones, el 38% dels quals menors d'edat (1.293), l'any 2015.

La diagnosi del Pla Local d'Habitatge afirma que l'any 2015 les problemàtiques més importants van estar relacionades amb els deutes de lloguer i de subministraments, seguida per l'ocupació de pisos o cases sense contracte, el relloguer i l'acolliment a casa de coneguts o familiars.

Segons el document, les principals problemàtiques identificades des dels Serveis Socials han estat les relacionades amb els ingressos, d'autonomia personal i econòmiques, «però que en prou casos acaben tenint incidència en l'habitatge». Entre el 2012 i el 2015 les problemàtiques associades a l'habitatge han anat en augment, i l'increment més significatiu va ser el 2013, amb el 76%.

Els desnonaments (tant de lloguer com de préstec hipotecari) van ser els que van experimentar un augment més gran, molt especialment el 2013, seguits dels habitatges deficients i la manca d'habitatge, que va presentar l'increment més gran el 2014.

Els serveis socials municipals van resoldre el 2015 231 expedients, en 3 casos mitjançant el programa de masoveria urbana de Càritas; 35, amb pisos de lloguer social municipal; 13, amb pisos de lloguer social conveniat amb Forum; 9, de la residència temporal Rosa Oriol; 3, amb ajuda pública per mantenir l'habitatge; 17, de la mesa d'emergència de la Generalitat; 119, del parc de lloguer privat; 28, amb pisos de lloguer social privat; i 4, amb pisos de protecció oficial, segons la Memòria dels Serveis Socials 2015. El parc de lloguer privat, els pisos de lloguer social municipal i els de lloguer social privat van oferir una cobertura del 79% dels casos.

Amb relació a la detecció de les persones sense llar, van anar en augment fins l'any 2014. A partir de l'any 2015 les memòries de serveis socials desglossen en categories diferents les situacions d'ocupació, acolliment i infrahabitatge, mentre que fins aleshores quedaven recollides en la mateixa categoria que les situacions de sense llar. Això va fer que el 2012 fossin 154; el 2013, 151; el 2014, 173 i el 2015, 38.

Taula per a l'Habitatge

L'Ajuntament va informar que ahir va tenir lloc la darrera sessió de la Taula Municipal per a l'Habitatge per tractar sobre el nou Pla Local d'Habitatge i recollir aportacions abans del tancament del document per ser aprovat al ple municipal.

La Taula Municipal per a l'Habitatge és formada per organismes, entitats, gremis i col·legis professionals vinculats al tema de l'habitatge, i també partits polítics i grups municipals.