Iberpotash presentarà aquesta setmana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una proposta «treballada» amb la Generalitat que busca que la mina de Sallent pugui seguir abocant sal al dipòsit del Cogulló fins al 2019, encara que reduint un 70% el volum. Carles Aleman,conseller delegat d'ICL Iberia Súria & Sallent, ha precisat que l'empresa reacciona així a la sentència que l'obliga a deixar d'abocar sal a l'abocador del Cogulló abans del 30 de juny.

En concret, Iberpotash presentarà aquesta setmana un incident d'execució de sentència per deixar clar davant el TSJC que la companyia té intenció de «complir la sentència», però que necessita «un període amb mesures transitòries».

Aleman ha explicat que ha mantingut molts contactes «a tots els nivells» amb la Generalitat per tractar de consensuar una relació de mesures, i que l'administració catalana té «bona disposició i vol ajudar», i per això espera que la Generalitat avali aquest pla d'acció. Iberpotash és l'única empresa productora de sals potàssiques a Espanya, un fertilitzant natural bàsic per a l'agricultura, i també és un actor important al mercat de la sal, atès que la sal és un residu generat per la potassa.

L'activitat minera durant dècades a la zona del Bages ha provocat que es generés la muntanya de sal del Cogulló. Amb la finalitat de frenar en un 70% el volum d'abocaments a aquesta muntanya, Iberpotash proposa optimitzar els processos industrials i usar el col·lector al màxim de la seva capacitat, traslladar la sal extreta des de Sallent fins a Súria, recol·locar part del residu a l'interior de la mina o bé vendre tota la sal d'infraestructura generada per usar-se en el desglaç de carreteres.

En aquesta línia, Aleman ha avançat que aquesta mateixa setmana demanarà permís a l'Ajuntament de Sallent per construir una planta de purificació de sal i que Iberpotash avançarà del 2021 al 2019 l'inici de la restauració del Cogulló i de la Botjosa. Iberpotash sol·licitarà totes aquestes mesures transitòries perquè encara no té acabada la rampa d'extracció de mineral de la mina de Cabanasses, a Súria, fet que li impedeix traslladar el personal des de Sallent a les instal·lacions de Súria. El directiu d'Iberpotash ha assegurat que es tracta d'una rampa d'una «alta complexitat tècnica».