El projecte d’uns sensors microbiològics autònoms per al control de la legionel·la a les torres de refrigeració li ha valgut a l’estudiant de la Universitat Politècnica a Manresa Jordi Selva el segon premi a les millors idees de negoci del concurs Emprèn UPC-Yuzz.

Es tracta d’una iniciativa destinada a fomentar l’esperit i la cultura de la innovació entre els estudiants universitaris, i convocats pel Servei de Gestió de la Innovació a través de l’espai Emprèn.

El treball realitzat per l'estudiant de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa Jordi Selva porta per nom RemotLab. El va idear després d’una visita a una indústria, durant la qual es va adonar de la complicació i perillositat dels controls del bacteri que causa la legionel·la. A partir d’aquí va elaborar el projecte dels sensors microbiològics. El premi està dotat amb 2.000 euros.

El primer premi del concurs, de 3.000 euros i un viatge a Silicon Valley, als Estats Units, va anar a parar al projecte Qualla, impulsat per l’estudiant Sergi Porta, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona de la Universitat Politècnica.

Els integrants de l'equip han creat un sistema que monitoritza la recollida dels nens i nenes de l’escola. Amb aquest projecte es vol facilitar la tasca de recollida dels infants tant als centres educatius com a les famílies, especialment a aquelles que pateixen la incompatibilitat d’horaris entre la vida familiar i laboral o altres que els impedeixen la recollida dels infants.

El tercer premi, dotat amb 1.000 euros, va ser per Marc Soler, de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC, i Inés Castelltort, de l’Escola Superior de Relacions Públiques, centre adscrit a la Universitat de Barcelona.

El projecte vol crear una plataforma d’economia col·laborativa entre persones que volen aprendre algun esport i les que el poden ensenyar. A més de facilitar trobar gent que pugui oferir coneixements en matèria esportiva, dóna l'opció a que les persones usuàries puguin compartir les classes així com les despeses d'aquestes.

En aquesta setena edició del concurs s’han presentat més de 50 projectes, dels quals es van seleccionar 20 prefinalistes el passat mes de gener. Des d’aleshores, els 34 impulsors del projectes -entre estudiants o recent titulats en enginyeria informàtica, telecomunicacions, enginyeria industrial, arquitectura o disseny multimèdia, a més d’altres titulacions com ara comunicació audiovisual, periodisme o relacions públiques, que no s’imparteixen a la UPC- han rebut assessorament per estructurar i defensar una proposta empresarial viable.

Ara el concurs s’amplia a l’àmbit nacional a través del programa Yuzz. Els premis es lliuraran la tardor vinent a madrid, i estan dotats amb 30.000, 20.000 i 10.000 euros.