De mica en mica es van coneixent més detalls de la notícia donada per aquest diari l'11 de maig passat: que les deixalles del Bages es tractaran al Vallès Occidental abans de colgar-les a Bufalvent.

L'operació de trasllat durarà 5 anys, mentre s'inverteixen els 10 milions d'euros que l'Agència de Residus de Catalunya destinarà a dotar el parc ambiental de Bufalvent d'una planta de tractament de residus pròpia.

El transport de residus a Vacarisses s'iniciarà a principi de l'any que ve amb 6 viatges diaris d'anada i tornada, 6 dies a la setmana. Els camions que faran els trasllats passaran per l'autopista i tindran peatge gratuït, segons s'ha pactat amb el Govern català, i es descarta així que es pugui fer servir la ja molt problemàtica C-55, com s'havia arribat a plantejar.

Es preveu que anualment el Bages enviï unes 45.000 tones de deixalles cap al Vallès Occidental, el que suposa 225.000 tones en 5 anys. Després del tractament perdran el 30% del seu pes i retornaran cap al dipòsit de Bufalvent.

Una planta de tractament de residus és un híbrid entre un centre de compostatge de les deixalles orgàniques i un de triatge de plàstics, metalls, brics, paper i cartró. La normativa europea exigeix que no es colguin deixalles als abocadors sense haver estat pretractades abans, de forma que s'hagi pogut recuperar tot allò que sigui reciclable.

El 70% de les deixalles de la població de Catalunya ja compleix la normativa i el Bages es trobava entre el 30% restant. Això deixarà de ser així a partir de l'any que ve quan les deixalles que es colguen a l'abocador passin pel centre de tractament de Vacarisses fins que l'any 2023 ja estigui construïda la planta de tractament de Bufalvent.

Els responsables del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus han assegurat que tota aquesta operació no suposa cap canvi en la freqüència o l'horari de recollida als municipis.

Els vehicles de recollida d'escombraries dels municipis consorciats mantindran el seu punt de descàrrega al Parc Ambiental de Bufalvent, però en lloc de descar-regar al dipòsit ho faran en un lloc habilitat, la planta de transferència, un cobert amb un moll de càr-rega on camions de gran tonatge recolliran els residus per traslladar-los a Vacarisses.

El pretractament i la consegüent reducció de tones de residus que van a parar a l'abocador han de ser un factor clau per avançar cap a l'objectiu de reciclar el 60% del total de les deixalles l'any 2020. El Bages està a l'entorn del 39%, estancat des de fa uns anys.