L'emoció va marcar l'acte celebrat, ahir al vespre, al saló de sessions de l'ajuntament de Manresa per concedir a l'històric líder veïnal Josep Rueda la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic.

Acompanyat pel seu espòs, fills, nétes i per amics com l'exconseller Felip Puig; els exalcaldes Juli Sanclimens i Josep Camprubí; exregidors com Ignasi Perramon i Alexis Serra; presidents i membres d'entitats veïnals i persones lligades al sindicalisme i a la Fundació Althaia, el carismàtic president de l'Associació de Veïns de la Font dels Capellans durant 34 anys va rebre un sincer agraïment per la feina feta i, també, per la seva personalitat.

A l'acte, que es va omplir i va durar encara no una hora, es va escoltar una de les ovacions més llargues i sonores de les que es recorden al saló de sessions quan Rueda va recollir la medalla de mans de l'alcalde, Valentí Junyent. Les seves paraules, al final, van voler ser un agraïment a les persones que li han fet costat en la seva trajectòria professional i personal.

La vetllada, amb els presidents dels grups municipals a la taula, la van obrir Lluís Vidal Sixto, dirigent de CCOO, i Enric Martí, president de la Federació de Barris. El darrer va destacar de Rueda la seva dignitat a l'hora d'actuar i va llegir unes paraules adreçades a ell de l'expresident veïnal Agustí Perramon. La periodista Pilar Goñi va fer la glossa, recordant aquell nen de 9 anys que va arribar a Manresa en tren provinent d'Almeria. Tossut, sensible, treballador, lluitador... Després de la lectura de l'acord de concessió de la medalla i de les paraules d'un emocionat Rueda, i abans que Ricard Cots i Steen Knudsen interpretessin Mediterráneo de Serrat, una petita sorpresa final, l'alcalde va cloure els parlaments definint-lo com «un actiu» de Manresa. «Valent, capaç, defensor del seu equip». Un activista ciutadà històric, «un referent» i «un exemple».

La concessió de la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic a Josep Rueda va néixer d'una iniciativa ciutadana encapçalada per la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, a la qual es va sumar l'Associació de Veïns Font dels Capellans i Comissions Obreres del Vallès Occidental i a la Catalunya Central. El ple municipal de l'abril passat va decidir atorgar-l'hi per unanimitat. És la segona Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic, després de la concedida a Ampans el 2015.