Josep Rueda Cruz va néixer a Almeria el 6 d'octubre del 1945 i va arribar a Manresa als 9 anys. La defensa dels drets dels treballadors i del benestar de les persones en l'àmbit veïnal han centrat la seva trajectòria, marcada, en l'àmbit personal, per la seva lluita contra el càncer que pateix des de fa anys i per ser, amb el seu company feia 28 anys, Andreu Hernández, la primera parella d'acollir-se, a Manresa, a la llei que va legalitzar els matrimonis homosexuals. Van celebrar el seu casament el 3 de desembre del 2005, al saló de sessions de l'ajuntament, el mateix on ahir va rebre el sincer reconeixement de la seva ciutat. L'Andreu i els fills de Rueda, Mònica, Josep i David, fruit d'un matrimoni anterior, sempre han estat per a ell el més important. Així ho ha manifestat sovint i ho va tornar a declarar ahir al vespre.

A la fàbrica Lemmerz, Rueda va formar part del comitè d'empresa i, més tard, va ser delegat sindical de l'empresa per Comissions Obreres, sindicat del qual va formar part de l'executiva local.

El 1978 va entrar com a vocal a l'Associació de Veïns de la Font dels Capellans i, a principi dels anys 80, en va ser escollit president, càrrec que va ocupar fins al març passat. Abans, ja havia anunciat la seva voluntat de plegar d'aquesta feina per motius de salut, però la manca de relleu el va obligar a allargar-ho. També va formar part de la Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatge Social (FAVIBC), on va ocupar diversos càrrecs fins al 2004 i va desenvolupar diferents tasques com a responsable de polítiques socials dels Plans de Desenvolupament Comunitari de Catalunya.

Entre els anys 2005 i 2007 va ser president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM ). Ha participat en diversos àmbits i projectes de la ciutat de Manresa com el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), el Consell de Districte de Llevant i el Programa Transversal d'Inclusió Social.

En els darrers anys ha dut a terme una tasca formativa amb conferències a la Universitat de Barcelona sobre les polítiques socials dutes a terme des de la FAVIBC i a diverses associacions de veïns sobre el moviment veïnal.

Regidor del 1995 al 1999

El seu periple personal recorre la majoria d'àmbits en què les persones són la part protagonista. A banda del món associatiu, sindical i administratiu, també té un passat en el terreny polític, com a regidor a l'oposició amb CiU a l'Ajuntament de Manresa, entre el 1995 i 1999. Anteriorment, va estar en l'òrbita del PSUC, i quan aquest es va esberlar, al PCC.