Manresa va inaugurar, ahir a la tarda, el primer magatzem d'aliments descentralitzat del Banc dels Aliments. Com ja va avançar Regió7 (vegeu edició del 24 de juny passat), està situat en una nau de la Pirelli. En aquest espai de 900 m2 recolliran els aliments una quinzena d'entitats de les comarques del Bages, el Berguedà i el Moianès, que els distribuiran entre prop de 5.000 persones, la majoria de les quals, de la plataforma d'aliments de la Fundació Rosa Oriol, però també de Càritas de diferents municipis.

La primera setmana de setembre hi ha previst fer una reunió amb les entitats per dibuixar el calendari per a la recollida. La previsió és que el quart dimarts de cada mes un camió del Banc dels Aliments porti el menjar a Manresa. El nou espai, batejat amb el nom de Magatzem distribuïdor d'aliments de Manresa, permetrà que les entitats, que fins ara havien d'anar a recollir el menjar a Barcelona, s'estalviïn la despesa del viatge i puguin anar-lo a buscar més a prop de casa.

L'acte d'ahir a la tarda va ser dels sonats. El va presidir Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, al costat de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el director general de Pirelli Espanya, Daniele Deambrogio; el president de la Fundació Privada Banc dels Aliments, Eduard Arruga; Marc Simón i Jaume Masana, en representació de CaixaBank, i sor Lucía Caram i Rosa Tous, de la Fundació Rosa Oriol. Caram va aprofitar l'avinentesa per «fer la carta als Reis» i demanar una cambra frigorífica per poder guardar aliments frescos. Alhora, va promocionar la campanya «Cap nen sense bigoti» per recollir llet.

Àmplia participació

Entre el mig centenar d'assistents a la inauguració, que va incloure l'obligada tallada de cinta a càrrec de Conesa i de Tous, presidenta de la Fundació Rosa Oriol, hi havia representants i voluntaris de les entitats que es beneficiaran de la iniciativa, que ha estat possible, va recordar Caram, gràcies a la feina i insistència de Jaume Torras, delegat del Banc dels Aliments al Bages i Moianès, i d'Aureli Quintas, responsable de logística de la Fundació Rosa Oriol, que és qui gestionarà el nou magatzem ajudat per voluntaris de l'entitat.

Tot i començar amb una quinzena d'entitats i amb tres comarques, tant Torras com Arruga no van descartar que aquestes xifres augmentin en el futur.

Caram va obrir l'acte lamentant que la notícia fos la necessitat de posar en marxa un magatzem de grans dimensions pensat per a les persones que no tenen prou diners per comprar menjar. Alhora, però, va celebrar que ho hagi fet possible el treball de la societat civil, de les institucions i de les empreses implicades. A banda de Torras i de Quintas, va posar en relleu la implicació per desencallar el projecte d'Àngels Santolària, regidora d'Acció Social de Manresa i de la presidenta de la Diputació.

500 tones de menjar

Eduard Arruga va destacar que el Banc dels Aliments es pugui acostar a les entitats i les persones i va insistir en la feina feta per Jaume Torras. Va explicar que l'any passat, a les esmentades 5.000 persones que ajudarà, «els vam fer arribar prop de 500 tones de menjar. Són uns cent quilos per persona. És bastant, però no és suficiet. Aquesta nau ens permetrà donar més productes, arribar a més persones i fer-ho amb més freqüència». Va destacar el valor del treball conjunt, que també van reivindicar Marc Simón, sotsdirector general de Fundació Bancària la Caixa; Enric Masana, director ter-ritorial de CaixaBank de Catalunya, i l'alcalde Junyent. Masana va posar com a exemple de la duresa de la crisi econòmica el fet que Pirelli tingui actualment 140 treballadors quan n'havia arribat a tenir un miler. Abans d'ell, Deambrogio va declarar estar «orgullosos de formar part d'aquesta iniciativa. Creiem que el deure d'una empresa no només és fer productes de qualitat sinó, també, ajudar el territori on està».

Funcionament i finançament

Fa un parell d'anys, Pirelli va cedir 1.100 m2 a la Fundació Rosa Oriol per al seu magatzem, situat al costat del nou. La fundació s'encarregarà de la seva gestió; la Fundació Bancària la Caixa es farà càrrec de les despeses de logística i funcionament, i l'Ajuntament contribuirà el 2017 a les despeses de funcionament (lloguer), que passarà a assumir la Diputació a partir del 2018 mitjançant la signatura d'un conveni anual de col·laboració.

En la seva intervenció, Junyent va donar les gràcies a tots els implicats, alhora que va desitjar que, si més endavant hi ha canvis al magatzem, siguin per reduir-lo i no per ampliar-lo. Per part seva, Conesa va agrair i destacar la capacitat de totes les parts implicades per tirar endavant el projecte. «Ens hem de definir com a constructors de societat o de ciutat. Com aquelles persones que, davant de les dificultats, no s'arruguen ni es queden remugant i queixant-se a casa seva sense fer res, sinó les que surten, s'arremanguen i troben solucions».