La Vall del Paradís, la capella de Sant Marc, l'hospital de pobres de Santa Llúcia, la Seu, el santuari de Viladordis... Són alguns dels espais que va conèixer sant Ignasi de Loiola en la seva estada a Manresa. I són, també, els protagonistes d'un quadern signat pel jesuïta Francesc Riera, l'antecessor de l'actual superior de la Cova, que aprofundeix en la vivència del sant en cadascun d'aquests llocs, alhora que convida el lector a fer un pelegrinatge exterior i interior.

Immersió a la Manresa ignasiana. Sis contemplacions és el número 83 de la col·lecció de quaderns que edita l'Escola Ignasiana d'Espiritualitat (EIDE), que coordina Riera. S'ha publicat coincidint amb la celebració, avui, de la festivitat de sant Ignasi de Loiola.

Nascut a Guipúscoa, el temps que sant Ignasi, el fundador de la Companyia de Jesús, va passar en terres catalanes és especialment rellevant en la seva biografia i en les accions que va decidir emprendre posteriorment.

El 25 de març del 1522 va baixar de Montserrat a Manresa, on es va instal·lar i va viure durant deu mesos, una estada més llarga del que havia previst inicialment. En una bauma o cova vora el riu Cardener, el pelegrí va viure una ferma experiència espiritual, que va ser l'origen d'una sèrie d'indicacions metodològiques per a guies d'experiències semblants: el llibre dels Exercicis espirituals.

Al quadern, Riera proposa sis contemplacions a la Manresa ignasiana, que defineixen sis moments de l'experiència del sant, des de la ferida i el camí que el va portara a Manresa fins a la profunda experiència espiritual que va viure a la ciutat, passant per la vetlla de pregària a Montserrat, l'etapa de la seva arribada a Manresa i el període en què es fa conscient de la seva fragilitat. En cadascuna de les contemplacions hi ha les notes històriques necessàries per contextualitzar-les i una invitació a la pregària.

El quadern, que la Cova preveu penjar avui a la seva pàgina web perquè es pugui descarregar, es divideix en els capítols: «La Cova de sant Ignasi»; «Ignasi ferit a Pamplona»; «Montserrat: tres accions fundants»; «Primer període, Manresa»; «Segon període, la fragilitat d'Ignasi»; i «Tercer període, tot és gràcia!». Al final, hi ha un petit annex amb fotos i imatges dels espais i moments de què tracta.