La sorra que hi ha als parcs infantils drena molt fàcilment. Qualsevol element líquid entra en contacte d'una manera ràpida amb els insectes que hi pot haver a l'interior i posar fi a una plaga com la de les vespes solitàries que s'han fet seva la zona de jocs infantils del parc de l'Agulla. Per això s'ha optat per aquesta solució, explica el responsable de l'empresa de control de plagues Rains, Joan Albareda.

En aquest cas es tracta d'una plaga de vespes solitàries. No viuen ni fan nius en comunitat, com altres de la seva mateixa espècie o bé les abelles. En aquest cas fan caus on dipositen els ous. Cacen insectes que també fan entrar al forat per alimentar les larves. Són cel·les que acostumen a ser independents les unes de les altres. Rarament es comuniquen, explica Albareda.

Les diverses espècies de vespes, n'hi ha més de 100.000, es poden dividir a grans trets en dues categories. Les solitàries i les vespes socials. Les primeres, les que han ocupat una part del parc de l'Agulla, viuen i treballen soles, i la majoria no construeixen nius en comunitat, sinó que ho fan en forats que troben a les parets, arbres o fustes, a terra o bé en esquerdes.

Les socials viuen en ruscos, com també fan les abelles. En alguns casos són provisionals mentre construeixen el definitiu. Per això «normalment solen marxar soles», de la mateixa manera com han arribat. A diferència de les vespes, les abelles no es poden matar. Si es localitza un rusc en un lloc habitat s'ha de treure amb l'ajuda d'un apicultor, i traslladar-lo a una zona idònia.

Segons Albareda, trobar vespes en parcs on hi hagi sorra és un fet comú, i encara més en èpoques d'altes temperatures. L'empresa Rains porta a terme control de plagues de tot tipus, com de puces, paparres o mosquits, i tasques de manteniment, desinfeccions de microorganismes, tasques per prevenir la legionel·la i tractament de fusta per evitar els tèrmits. Treballa habitualment amb Aigües de Manresa. També en aquesta ocasió. Dijous tècnics de l'empresa, amb seu a l'Hospitalet de Llobregat, es tornaran a desplaçar a l'Agulla.