Hi ha milers d'espècies diferents d'abelles, però es poden dividir en dues categories principals. Les solitàries, que són les que han aparegut al parc de l'Agulla, i les socials.

Aquestes últimes viuen en colònies, com les abelles, i entre totes elles formen el niu o el rusc. Les solitàries, en canvi, no viuen ni fan caus en comunitat. Fan un forat al terra, que no acostumen a estar connectats entre ells, on deixen les larves, que s'alimenten d'insectes que cacen. També poden niar en forats de les parets, arbres o fustes, i en esquerdes.

Segons el responsable de l'empresa de control de plagues que s'ha fet càrrec de la situació, Joan Albareda, les vespes haurien trobat les condicions idònies de temperatura, humitat i factors mediambientals per establir-se al parc de l'Agulla.

La sorra que hi acostuma a haver als parcs infantils també afavoreix que s'hi instal·lin, per la facilitat amb què poden fer els forats per fer els nius i instal·lar-hi les larves. Al mateix temps, però, això fa que l'insecticida sigui més efectiu, ja que l'esmentada sorra drena molt fàcilment i el líquid insecticida penetra sense problemes al cau.

Es dóna el cas que moltes espècies de vespes s'utilitzen com a mètode biològic per al control de plagues agrícoles, ja que cacen insectes que poden causar malalties als conreus i, al mateix temps, les vespes tenen poc impacte en els cultius. D'altres també s'alimenten del nèctar de flors.