Després de set segles, la basílica de la Seu de Manresa té un mossèn d'origen africà. És el ruandès Jean Hakolimana (es fa anomenar mossèn Joan) i ahir al matí va oficiar la seva primera missa com a rector de la parròquia més antiga de la ciutat i titular de l'edifici més emblemàtic. El nou rector substitueix Antoni Boqueras, que n'ha estat el rector durant set anys.

Unes 160 persones van assitir a la litúrgia, que va començar a les 11 i 5 minuts. Abans d'iniciar la cerimònia, una representant de la comunitat va llegir un text d'agraïment a la tasca de mossèn Antoni i Xavier Estopà. I va desitjar al nou rector un «bon viatge al capdavant de la comunitat».

Mossèn Joan, en el seu primer parlament, va fer una referència als atemptats a Barcelona i Cambrils. «No podem pensar que aquest món no té solució. No podem tirar la tovallola. Déu sempre crea nous camins, quan sembla que tot s'ha acabat».

La primera cerimònia del ruandès va durar gairebé una hora i mitja. Al final de la missa va tornar a dirigir unes paraules als feligresos. «No vinc a substituir a ningú. No sóc un director de banc que enceta un nou projecte. No porto una nova ideologia. Tots tenim el mateix programa, l'Evangeli de Jesucrist», va fer ressaltar. Quan va finalitzar la missa, mossèn Joan va rebre amb entusiasme les salutacions dels feligresos.