La Fundació Bancària La Caixa invertirà un milió d´eros per construir un Casal de la Infància al convent de Santa Clara de Manresa. El projecte, que ja està força avançat i es posarà en marxa el gener, prestarà atenció integral a nens i nenes en situació de vulnerabilitat i a les seves famílies. Es dirà EspaiCaixa Francesc d´Assís.

El projecte l´han presentat aquest dijous al migdia el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, i sor Lucía Caram. També hi ha participat la regidora de Cohesió Social, Mercè Rosich.

L´orde de les dominiques de Manresa han cedit un espai de l´edifici, el que havia estat l'antic noviciat i l´hort, per tirar endavant el projecte. Prestarà atenció psicoterapèutica a nens i nenes, reforç educatiu, educació no formal i temps lliure i suport familiar. Durant el primer any de funcionament és previst que s´hi puguin atendre 250 nens i nenes. Comptarà amb personal professional contractat per la pròpia Caixa, i també hi haurà voluntaris.

A la presentació, sor Lucía Caram ha recordat que els orígens del monestir, fa més de 10 segles, era prestar atenció i ajuda als més desafavorits. En aquella ocasió als leprosos. Ara aquesta missió tindrà continuïtat. «Es torna al començament per donar atenció als més vulnerables», els infants en situació de pobres. «La història quadra». Ha destacat que l´objectiu últim del Casal de la Infància serà treballar per la igualtat d´oportunitats per als nens i nenes i les seves famílies.

Giró ha posat en valor «l´esperit franciscà d´aquest espai», i ha recordat que fa un any van presentar aquest projecte al Papa Francesc durant una visita a Roma. Davant el seu interès i suport es va acordar, per indicació del propi Papa, posar-li el nom de Francesc d´Assís.

Per la seva banda la regidora Rosich ha assegurat que es tracta d´una molt bona notícia per Manresa, i ha manifestat que l´Administració no ha de ser l´única responsable de l´atenció a les persones vulnerables.

A l´edifici del noviciat s´hi fan obres de restauració i condicionament. Una planta estarà destinada a acollir un espai materno-infantil per a nens de 0 a 3 anys. «No parlem d´una guarderia», ha precisat sor Lucía Caram, sinó d´un espai per transformar i treballar amb els infants i els pares i mares. La segona planta acollirà un espai de socialització de treball d´hàbits i habilitats destinat a nens i nenes de 4 a 18 anys en diversos horaris. També els caps de setmana. L´hort s´adequarà per fer-hi jocs infantils i practicar esport. El projecte s´emmarca dins el programa CaixaProinfància de lluita contra la pobresa infantil de l´Obra Social de la Caixa.