Una maniobra legal ha permès a l'empresa PYMSA, que tracta pals amb creosota -considerat un possible agent cancerígen- i sals hidrosolubles, tornar a produir malgrat l'ordre de tancament dictada per l'Ajuntament. Abans-d'ahir va treballar a mig gas i ahir hi va tornar al cent per cent. I podrà continuar produint fins que l'Ajuntament no es pronunciï un altre cop. O bé aixecant l'ordre de tancament que va dictar o bé actuant de forma subsidiària per fer-la complir a l'empresa.

Aquest dilluns, PYMSA, situada al barri de Valldaura, on els veïns de les cases de l'entorn fa prop de 40 anys que demanen que marxi per viure sense pudor, fum ni soroll, va presentar un recurs contenciós administratiu al jutjat contra l'expedient sancionador i l'ordre de tancament dictada per l'Ajuntament fruit de dues infraccions greus de l'empresa per temes de soroll. En una peça a part, va demanar al jutge que, mentre el recurs fa el seu camí, aixequi l'ordre de tancament imposada pel consistori per poder continuar tractant fusta.

El mateix dia, PYMSA va informar el consistori d'aquest recurs i li va sol·licitar que suspengui la mesura cautelar de tancament fins que el jutge no es pronunciï. Va acompanyar aquesta petició amb un extens document en el qual al·lega diversos motius per fer-la, inclosos contenciosos semblants amb altres empreses implicades. A partir d'aquí, l'Ajuntament té un temps màxim d'un mes per acceptar-ho o no.«No dilatar el procés»

Ahir, demanat sobre aquesta petició, el regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, va explicar que la intenció és «estudiar a fons l'argumentari que donen». Va apuntar, també, que, tot i que tenen un mes de coll per fer-ho, la intenció és «no dilatar el procés», de manera que ho acceleraran tant com sigui possible. Aloy va recalcar que cal ser molt cauts perquè, si l'Ajuntament no accepta la petició de PYMSA i tira endavant el tancament de forma subsidiària fins que el jutge no es pronunciï, l'empresa «podria demanar danys i perjudicis». Per tant, la decisió que prengui ha d'estar ben fonamentada. L'Ajuntament també estudiarà si correspon obrir un nou expedient sancionador a l'empresa manresana per incomplir l'ordre de tancar.

El regidor va reconèixer que la situació no és fàcil. Va comentar que és normal que l'empresa es defensi, però que, a l'altra banda, hi ha uns veïns que fa anys que pateixen les conseqüències de tenir-la al costat. Això, tal com han denunciat en diverses ocasions, vol dir no poder fer vida normal, com ara obrir les finestres de bat a bat o estendre la roba, perquè la pudor i el fum els omple la casa i els impregna la roba.Una tranquil·litat molt breu

Una veïna del carrer Jorbetes explicava dimarts, dia en què l'empresa va reprendre l'activitat, que els dies que havia estat tancada, quan fregava el terra del balcó, l'aigua que en sortia era de color gris, però que, quan l'empresa treballa, aquesta aigua es tenyeix de color negre i «a més a més de negre, el fum és enganxós». Lamentava que la tranquil·litat els hagi durat tan poc i constatava que, tant ahir com abans-d'ahir, els tràilers amb fusta per tractar van tornar a circular. Mentre que dimarts només va funcionar l'autoclau per tractar la fusta amb sals hidrosolubles, ahir ho va fer aquesta i la que serveix per tractar-la amb creosota.