No podria haver arrencat millor. L´oficina territorial de l´Agència Tributària de Catalunya (ATC) a Manresa, la hisenda catalana, va estrenar-se ahir al matí sense incidències i amb un ritme d´usuaris perfecte per a una entitat que comença. Durant les primeres hores va rebre un flux assossegat però continu de persones que van adreçar-s´hi, bàsicament, a fer gestions relacionades amb liquidacions o a demanar informació.

A 2/4 de 10 del matí, quan feia tot just una hora que havia obert l´oficina emplaçada al carrer Alfons XII (al local que havia estat la seu del jutjat penal número 2 de Manresa abans de la creació del palau de justícia), l´òrgan havia atès unes vuit persones, tal com va informar a aquest diari el seu director, Jaume Daví. Aquests usuaris, afegia el director, «abans haurien anat a l´Oficina Liquidadora, que depenia del Registrador de la Propietat, i que ara continua fent les seves funcions»

Proves informàtiques

L´oficina de la hisenda catalana es va estrenar ahir de manera oficial, però divendres passat, dia en què les autoritats van visitar l´agència, ja va atendre els primers usuaris; i el dia 24 d´agost, la dotzena de treballadors ja hi havien anat a fer proves informàtiques perquè ahir, el dia de la prova de foc, tot anés rodat.

Dels dotze treballadors de l´oficina manresana (entre auxiliars administratius, administratius, tècnics gestors...) sis provenen de l´Oficina Liquidadora de Manresa (ara tancada) i sis més són nous i reforcen el servei. Molts, a banda d´atendre els usuaris, s´estan formant on-line per adquirir els coneixements sobre el sistema informàtic que utilitza la Generalitat per gestionar els tributs propis, els anomenats G@udí i e-Spriu. El programa e-Spriu comença gestionant tributs propis, com l´impost sobre les begudes ensucrades, però a mitjà termini substituirà el G@udí per gestionar tots els impostos. Per a aquest motiu, els empleats aprofiten les estones que no atenen usuaris per avançar en la matèria.

L´auxiliar Carme Adamuz és una de les primeres cares que troben els usuaris de l´oficina a l´entrada, després de passar pel costat del vigilant de seguretat, Sergi Fernández. Adamuz i Fernández coincidien ahir a definir les primeres hores de la jornada «d´absoluta tranquil·litat». En el mateix sentit s´expressava l´administrativa Sílvia Sánchez, que assegurava que la majoria de persones ateses «vénen a fer liquidacions o a sol·licitar informació». Als dotze treballadors de Manresa, cal sumar-hi dos empleats de les oficines de Berga i dos de Solsona, dues delegacions de l´ATC que depenen de la seu manresana.