Si fins al 1990 l'interès de Mata es va centrar en la mineralogia, tot seguit va modificar la seva línia d'investigació dedicant-se a l'estudi del patrimoni geològic i miner. Fruit de la seva inquietud en aquest camp va ser la creació de la Societat Espanyola per a la Defensa del Patrimoni Geològic i Miner, de la qual va ser el seu primer president, fins al 2004.

L'actual president, Antonio Pizarro, assegura que des de la seva creació Mata n'ha estat l' alma mater impulsant activitats i congressos en diferents ciutats i països, entre elles Manresa l'any 2012.

Pizarro afegeix que, aprofitant els seus freqüents viatges a Iberoamèrica, va fomentar la creació d'entitats que va aglutinar en la Federació Iberoamericana de Societats per a la Defensa del Patrimoni Geològic i Miner.

Una altra faceta ha estat la d'haver format part d'incomptables comitès científics. Pizarro valora el fet que el seu contacte amb el món empresarial i institucional ha derivat en una llarga llista d'estudis que han contribuït a la conservació «de valuosos elements patrimonials que, d'una altra forma, s'haurien perdut».

La seva obra li ha permès rebre reconeixement internacional com a assessor de la UNESCO i director de la delicada missió per a la recuperació del Cerro Rico de Potosí, que és Patrimoni de la Humanitat.