«No permetrem que ens toqueu l´educació!». Amb aquesta contundència finalitza el manifest del Marc Unitari de la Comunitat Educativa que, ahir a la tarda, va convocar professors, mestres, pares, mares i alumnes a concentrar-se davant de tots els ajuntaments de les capitals de comarca amb un objectiu: defensar l´escola catalana. A Manresa, s´hi van aplegar mig miler de persones.

L´acte va combinar les lectures per defensar l´escola del país i criticar els polítics que li retreuen que adoctrini i fomenti l´odi, amb les cançons de Lluís Pinyot i Lluís Atcher i els contes de L´Ós Mandrós (Albert Marquès). A la dotzena d´associacions, federacions i sindicats d´educadors, mares i pares i alumnes, s´hi va sumar Mobilització Manresana, formada per estudiants universitaris de Manresa, que van aportar a la trobada una pancarta que van penjar al peu de l´escenari on es van fer les actuacions amb el lema «Les escoles seran sempre nostres».

Desobediència

Àngel Benito, que és delegat al Bages de la Federació d´Educació de CCOO, i Ester Plans, delegada a la comarca del sindicat USTEC-STEs (IAC), van obrir la convocatòria explicant-ne el motiu: la defensa dels centres educatius i dels professionals de l´educació de Catalunya davant dels atacs reiterats del PP i Ciutadans. En declaracions als mitjans, Plans va afirmar que qualsevol intervenció per part de l´Estat espanyol de les escoles serà resposta pel seu sindicat cridant a la «desobediència».

Després d´una breu actuació musical de Pinyot i Atcher i d´un conte de L´Ós Mandrós, Xavier Valls, professor de Filosofia de l´institut Pius Font i Quer de Manresa, va llegir un article del diputat Joan Mena que fa una defensa aferrissada dels mestres, com a «pilar» del país, i de l´escola, com «la millor eina per garantir la cohesió i igualtat d´oportunitats».Adoctrinament a prova

Un pilar casteller, un nou conte i una nova actuació musical, en què Pinyot i Atcher van «posar a prova l´adoctrinament» dels presents cantant el Cargol treu banya i el Volem pa amb oli, va donar pas a la lectura del manifest per Gemma Haro (representant de les AMPA de les escoles públiques de Manresa al Consell Escolar Municipal), Anna Gassó (alumna de l´institut Lluís de Peguera i membre del Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans) i Jordi Lorente, professor del Cicle d´Animació Sociocultural de l´institut Guillem Catà). I van recordar les declaracions de Toni Cantó (C´s) i de Xavier Albiol (PP). El primer, portant al Congrés una moció contra l´adoctrinament a Catalunya, i Albiol assegurant en una visita a Santa Coloma de Gramenet que «a la majoria de col·legis catalans ensenyen a odiar Espanya».

També es van referir a les declaracions del ministre d´Educació, Íñigo Méndez de Vigo, que es planteja centralitzar les competències educatives, i del ministre d´Exteriors, Alfonso Dastis, que va assegurar a un mitjà francès que a les escoles catalanes el castellà està «discriminat». El manifest condemna aquestes declaracions, «que ens semblen una falta de respecte per a tots els i les docents de Catalunya», oimés venint d´un govern que ha deixat ben clar que vol «espanyolitzar els nens catalans» i que vol introduir la lleialtat institucional en l´educació. Per tot plegat, un dels moments més aplaudits va ser cap al final, després de demanar «la correcció pública d´aquestes declaracions i les dimissions del ministre d´Educació i el d´Exteriors», i de declarar l´oposició frontal a l´article 155.«Visca l´escola!»

La pujada a l´escenari de la Coral dels Incordis, integrada per diversos mestres i professors de la comarca, va posar el punt final a l´acte després de gairebé una hora. Mentre cantaven Què volen aquesta gent?, de Maria del Mar Bonet, i L´estaca, de Lluís Llach, el públic va aixecar ben amunt els cartells que els van repartir amb el manifest i el lema de la trobada. Un «Visca l´escola!» i «Visca la terra!» van cloure del tot la convocatòria.