En la roda de premsa d'ahir al matí per presentar la campanya, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va explicar que, aquest any, «la volem focalitzar molt a millorar la vacunació en dones embarassades». Un col·lectiu, va dir, «amb un risc molt important». Va recordar que, actualment, només es vacuna un 3% de les dones embarassades, un tant per cent molt lluny de la cobertura de la tos ferina, que supera el 80%.

La subdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, va explicar que aquesta focalització més gran té el suport de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, la Societat Catalana de Pediatria i l'Associació Catalana de Llevadores.

Per la seva part, la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, va defensar que «la vacuna és la millor protecció contra la grip per a les embarassades i els nadons» perquè es generen anticossos protectors que es transmeten al fetus. Perduren en els primers mesos de vida i el protegeixen, ja que fins que no té sis mesos de vida no pot rebre la vacuna. Durant la lactància, els anticossos també poden passar a través de la llet materna.

Falguera va dir que «s'aprofitarà la visita en què s'informa la gestant sobre la importància d'aquesta vacuna per, si vol, vacunar-se al mateix moment, tal com es fa amb la tos ferina, que ha donat molt bons resultats».

Durant l'embaràs, es produeixen canvis immunològics i cardiopulmonars que afavoreixen la infecció per grip. A més, si es pateix aquesta malaltia, la dona embarassada té més risc de complicacions, hospitalitzacions i, fins i tot, la mort i, de manera indirecta, pot posar en perill el nadó.