El director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han anunciat la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa” amb el projecte del futur Hospital de dia d’Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia, que permetrà millorar la comoditat dels espais on els afectats per la malaltia oncològica reben els tractaments.

CaixaBank se suma així a la campanya Posem-hi el cor que Althaia està duent a terme per recaptar fons que permetin finançar el projecte.

El nou Hospital de dia d’Oncologia i Hematologia s’ubicarà a la planta 0 de l’Hospital Sant Joan de Déu i donarà servei a la població de referència de la institució, que és de prop de 260.000 habitants de les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès i Cerdanya. La humanització dels espais serà un element més de l’atenció integral al malat oncològic que ja s’està donant actualment i que inclou el servei d’atenció continuada; tractaments com la quimioteràpia, radioteràpia o tractaments personalitzats; la unitat de recerca; l’atenció psicooncològica; la unitat de càncer familiar, i el servei de cures pal·liatives.

Més confort i calidesa

El futur Hospital de dia permetrà incrementar els espais per tal que els pacients afrontin el tractament de la malaltia en un entorn de més confort i calidesa. Així, es passaran dels 231 metres quadrats actuals de superfície a 824 metres quadrats, cosa que significa que cada pacient disposarà de 31 metres quadrats enfront els 9 actuals. El nou hospital, a més, disposarà de llum natural, d’espais més amplis amb major calidesa i confort; de zones que facilitin tant la interacció entre usuaris quan ells ho desitgin com la intimitat quan ho necessitin, i s’augmentarà el nombre de llits per a malalts, passant dels 8 llits i 12 butaques actuals a 10 llits i 19 butaques.

L’Obra Social ”la Caixa” ha destinat una ajuda de 50.000 euros a aquesta col·laboració, que s’emmarca en les actuacions que impulsa directament la xarxa financera de CaixaBank a la Catalunya Central per donar resposta a les necessitats del seu entorn més immediat.

A través d’aquestes iniciatives, i gràcies a la confiança que dipositen els clients de CaixaBank a l’entitat, l’Obra Social fa patent el seu compromís amb Manresa.

Anualment, l’Obra Social ”la Caixa” destina una partida específica i descentralitzada del seu pressupost a la xarxa d’oficines de CaixaBank a cada territori. Aquesta xarxa es fa responsable de la gestió dels fons assignats i promou activitats en sintonia amb les línies d’acció estratègiques de l’Obra Social.

Aquestes actuacions posen de manifest la raó de ser de l’entitat: el retorn a la ciutadania de part dels beneficis que genera l’activitat financera per contribuir a la millora del seu entorn, promovent una atenció especial als col·lectius més vulnerables.

Obra Social: 510 milions de pressupost

El compromís de l’Obra Social ”la Caixa” amb les necessitats de la societat en la qual duu a terme la seva activitat financera i amb el benestar de les persones, un dels seus trets més definitoris des del seu naixement el 1904, continua sent més vigent que mai. L’entitat treballa amb un objectiu ineludible: contribuir a la construcció d’una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més ho necessiten.

D’acord amb aquests principis i objectius, l’entitat manté el 2017 la mateixa voluntat de consolidar i intensificar la tasca de l’Obra Social. Això es tradueix en un augment del seu pressupost fins a assolir els 510 milions d’euros, davant dels 500 dels nou anys anteriors. Globalment, la Fundació Bancària ”la Caixa” ha impulsat el 2016 prop de 50.000 iniciatives, de les quals s’han beneficiat més de 10,5 milions de persones.

La inversió s’enfoca prioritàriament al desenvolupament de programes socials amb vocació transformadora. La lluita contra la pobresa infantil, el foment de l’ocupació entre col·lectius vulnerables, l’envelliment actiu i saludable de la gent gran i l’atenció a les persones amb malalties avançades continuen sent les línies prioritàries de treball. L’aposta per la recerca i el coneixement, com també el suport a la cultura, són també signes d’identitat de la institució

Cada dia arriben de mitjana a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa una mitjana de tres pacients amb malalties a la sang o tumors. La unitat de dia d'oncologia i hematologia de l'hospital, que es va crear ara fa 14 anys, ha doblat el nombre de pacients des dels seus inicis i, actualment, fa 8.000 tractaments l'any. Aquest increment d'activitat ha fet que l'espai hagi quedat petit, i el pas del temps ha deixat les instal·lacions antigues i desfassades. Per aquest motiu, l'hospital preveu inaugurar la pròxima primavera un nou centre de dia que gairebé quadruplicarà l'espai actual.

El cost del projecte és de 2 milions d'euros, i la fundació Althaia, que gestiona l'hospital, ha engegat una campanya de mecenatge amb l'objectiu d'aconseguir, com a mínim, un terç dels diners. Fins ara, les diverses accions que s'han fet a la comarca ja han permès reunir 250.000 euros. L'últim a sumar-se ha estat l'Obra Social 'La Caixa', que s'ha compromès amb la ja esmentada aportació de 50.000 euros.

260.000 habitants

El nou hospital de dia d'oncologia i hematologia s'ubicarà a la planta 0 de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i donarà servei a prop de 260.000 habitants de les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès i Cerdanya. El futur hospital permetrà incrementar els espais per tal que els pacients afrontin el tractament de la malaltia en un entorn de més confort i calidesa, un fet que, segons han assegurat els professionals, contribueix també a la millora del seu diagnòstic.

Així, es passaran dels 231 m2 actuals de superfície a 824 m2. Amb les noves instal·lacions es garantirà que cada pacient disposi de 31 m2 enfront els 9 actuals. El nou hospital, a més, disposarà de llum natural, d'espais més amplis, i també s'incrementarà el nombre de llits per a malalts, passant dels 8 llits i 12 butaques actuals a 10 llits i 19 butaques.

El director d'Althaia, Manel Jovells, subratlla que, per realitzar el projecte, s'ha tingut en compte tant l'opinió dels pacients com la dels professionals, i ha avançat que el projecte té un cost total de 2 milions d'euros.

Aquesta és la primera vegada que l'hospital busca una part del finançament de la seva infraestructura a través del mecenatge. L'objectiu és aconseguir un terç del pressupost, tot i que ha reconegut que ja seria una bona notícia arribar fins a la meitat. En els propers mesos hi ha previstes més activitats per recaptar fons que s'aniran donant a conèixer a mesura que es vagin desenvolupant o presentant.