La Hermandad Hermanos Cruzados va presentar dimarts una instància a l’Ajuntament de Manresa demanant permís per a la marxa patriòtica en defensa de la unitat d’Espanya, diumenge al migdia a la plaça Espanya, que el govern municipal ha assegurat que «no s’autoritzarà».

I, en el cas que es porti a terme sense permís, «es preveu una multa per a qui hagi demanat l’autorització». A més, «les forces de seguretat, especialment Mossos, valoraran si cal alguna actuació més».

La marxa per la unitat d’Espanya no serà autoritzada, segons ha explicat l’Ajuntament, en compliment d’acords del ple municipal. Cal recordar que el febrer del 2016 es va prendre el compromís per unanimitat de no permetre que s’hi exhibeixin pancartes o lemes que fomentin l’odi i la violència cap a les persones per raó de sexe, origen, ideologia, orientació sexual o religiosa. La declaració aprovada assegurava que l’Ajuntament no atorgarà llicència ni permís d’ús a la via pública i informarà les forces de seguretat per evitar-ho.

En un altre acord de ple unànime, aquest de maig del 2013, compromet l’Ajuntament a «condemnar formalment, denunciant i personant-se com a part quan calgui, totes les manifestacions i declaracions que facin apologia del racisme,de la xenofòbia, del genocidi i de la discriminació contra els drets humans».

El fundador de la Hermandad Hermanos Cruzados, Jaume Vizern, ha volgut deixar clar que la convocatòria és d’aquesta germandat i no del col·lectiu bagenc Somatemps, encara que hi doni suport.

La Hermandad Hermanos Cruzados assegura que el seu únic objectiu és defensar «la no-ruptura d'Espanya», però que no són un grup feixista, sinó que ho volen fer pacíficament i que «no estem a favor de la violència, ni som racistes». Sobre això, posen en relleu que hi havia dues persones a la germandat que estaven a favor dels missatges racistes i «les vam fer fora».

Expliquen que a la manifestació hi haurà banderes d'Espanya i també de Catalunya perquè «ens considerem catalanoespanyols». «Els que la fem som gent del carrer, normal, mileurista i treballadora». Afegeix que la seva germandat no només treballa per defensar la unitat d’Espanya sinó també «contra el maltractament a les dones i als animals, contra el gihadisme que causa morts i per ajudar la gent que ha tingut un ictus».

La Hermandad Hermanos Cruzados té seu a Sant Fruitós i la majoria dels seus membres són veïns del Bages. El seu fundador, Jaume Vizern, considera que una prohibició d’aquest tipus «no és normal en democràcia».

Vizern ha demanat que «ens deixin expressar-nos a tots per igual, perquè si no és així s’estarà realitzant un comportament dictatorial».

Vizern ha volgut deixar clar que «dintre del nostre moviment hi hi immigrants, un dels fundadors és gitano i hi té cabuda qualsevol tipus raça o ideologia sempre que estigui dintre d’un mateix objectiu: la unitat d’Espanya». Creu que el millor que pot fer l’Ajuntament és «deixar fer la marxa». Vizern també ha criticat la posició de la CUP, que s’ha pronunciat públicament en contra de la marxa.

La CUP va fer públic un comunicat en què mostra un «rebuig frontal a la concentració feixista» convocada per a diumenge a Manresa.

I ha recordat que «les darreres setmanes, s’han viscut episodis de violència i agressions per part de grupuscles feixistes en les diverses mobilitzacions unionistes que aquests grups han convocat a alguns punts del país».