La CUP de Manresa ha sol·licitat al govern de la ciutat que no atorgui llicència o permís d'ús de la via pública als convocants de la manifestació espanyolista que s'ha de dur a terme diumenge al migdia a la plaça Espanya. És convocada per la germandat Hermanos Cruzados.

La CUP recorda que al ple de febrer del 2016 l'Ajuntament es va comprometre a «no atorgar llicència o permís d'ús a la via pública per actes de qualsevol formació que en els seus postulats es faci apologia del racisme, la violència, la xenofòbia, l'homofòbia o la misogínia». A la mateixa declaració, l'Ajuntament també es comprometia a informar les forces de seguretat perquè requisin pancartes i material que atempti contra els drets humans.

A través d'un comunicat, la formació anticapitalista demana a l'equip de govern que es mostri ferm davant aquesta situació, tenint en compte que en les mobilitzacions d'aquests grups «s'exhibeix simbologia franquista i, en algunes ocasions, fins i tot simbologia nazi».

En aquesta línia recorda que Manresa va ser declarada antifeixista el 2013, i que va deixar clar que «no permetrà manifestacions públiques on es mostrin pancartes o lemes que fomentin l'odi i la violència cap a les persones per raó de sexe, origen, ideologia, orientació sexual o religiosa».

Al mateix comunicat la CUP expressa el seu frontal rebuig «a la concentració feixista» de diumenge. Recorda que a les darreres setmanes s'han viscut episodis de violència i agressions «per part de grupuscles feixistes» en les diverses mobilitzacions que han convocat a diferents punts del país. La darrera va ser a Mataró, on un jove va acabar a urgències després de rebre agressions.

Així mateix la CUP de Manresa donarà suport a aquelles mobilitzacions de rebuig que es puguin organitzar des d'entitats cíviques de la ciutat i de la comarca. Considera que «cal plantar cara al feixisme», però «tenint clar que la confrontació només beneficia el relat dels partits unionistes (PP, PSOE-PSC, C's), que parlen de trencament social a Catalunya, quan realment els únics que han comès agressions són els qui participen en manifestacions on ells també hi són presents».

Els organitzadors han convocat a les 12 del migdia de diumenge una concentració a la plaça Espanya de Manresa amb el lema «El Bages es queda». També per expressar el seu suport a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional. Per aquests pròxims dies també han convocat manifestacions a Girona i Reus, i recentment n'han dut a terme a Mataró i Sant Cugat.

Una manifestació que vol ser pacífica

La Hermandad Hermanos Cruzados (HHCC) ha volgut defensar els objectius de la manifestació que ha convocat aquest diumenge al migdia a la plaça Espanya Manresa. Afirma que la convocatòria és d'aquesta germandad i no del col·lectiu bagenc Somatemps, si bé s'hi hagi afegit.

HHCC assegura que el seu únic objectiu és defensar "la no ruptura d'Espanya", però que no són un grup feixista, tal com els ha titllat la CUP, sinó que ho volen fer pacíficament i que "no estem a favor de la violència, ni som racistes". Sobre això, posen de relleu que hi havia dues persones a la germandad que estaven a favor dels missatges racistes i "les vam fer fora".

Expliquen que a la manifestació hi haurà banderes d'Espanya i també de Catalunya perquè "ens considerem catalanoespanyols". "Els que la fem som gent del carrer, normal, mileurista i treballadora". Hi afegeixen que la seva germandad no només treballa per defensar la unitat d'Espanya sinó també "contra el maltractament a les dones i als animals, contra el jihadisme que causa morts i per ajudar la gent que ha tingut un ictus".