La junta de govern local va fer aquest dimarts un pas més per permetre que es construeixi a Manresa, en un terreny pròxim al Pius Font i Quer i a La Salle, un equipament social, educatiu i ocupacional en què està interessat Ampans.

En sessió pública, la junta de govern local va aprovar l´expedient per a la cessió gratuïta del dret de superfície sobre la finca de propietat municipal ubicada a la Parada, entre el carrer de la Pau i el Camí Vell de Santpedor.

Per emmarcar el tema: el pla parcial urbanístic de la Parada va qualificar aquesta parcel·la d´equipament. El 2011 es va fer una cessió a la Fundació Sociosanitària per fer-hi una residència d´avis. El gener del 2017 la FSSM va renunciar a aquest dret ja que va decidir emprendre un altre projecte: l´ampliació de l´edifici de la residència de Sant Andreu, al carrer del Remei de Dalt.

Un espai a disposició

I a partir d´aquí, l´Ajuntament disposa d´aquest terreny, que té els usos d´equipament, i es posa a disposició per a un projecte social, d´inclusió. Ara no es fa una cessió a Ampans sinó que s´obre un concurs, tenint en compte que l´Ajuntament coneix el seu interès per fer-hi un equipament per a formació.

Cal recordar que prèviament el ple de l´Ajuntament va aprovar l´acceptació de la renúncia de la Fundació Sociosanitària de Manresa a aquest terreny que li havia cedit l´Ajuntament perquè construís una residència d´avis de 120 places, un centre de dia de 20 i apartaments per a persones grans, un projecte que va naufragar a causa de la crisi. L´Ajuntament va cedir gratuïtament per 99 anys a la FSSM el solar i l´acord establia com a condició la construcció de la primera fase de l´equipament dins dels 3 primers anys comptats a partir de la formalització de l´escriptura.

Un cop transcorreguts més de 5 anys sense que s´haguessin pogut iniciar les obres, el patronat de la fundació va acordar no dur a terme el projecte i, en conseqüència, renunciar a la finca. La renúncia va ser presentada a l´Ajuntament el 21 de desembre del 2016.

Ampans sol·licita un terreny

El solar és entre el carrer de la Pau i el Camí Vell de Santpedor, a prop de l´institut Pius Font i Quer i del col·legi La Salle.

El canvi de rumb del solar es produeix després que la fundació dedicada a l´atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual sol·licités al consistori un terreny.

Ampans feia temps que cercava un espai a Manresa, que hi podria aglutinar els seus projectes de formació, inclòs un tros de l´escola d´educació especial Jeroni de Moragas, actualment a Santa Maria de Comabella, a Santpedor.

La fundació dedicada a promoure l´educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, amb malaltia mental i altres col·lectius en risc d´exclusió fa molts anys que avisa que la Jeroni de Moragas ha quedat petita, la qual cosa l´ha obligat a anar-hi afegint cargoleres.

Fins i tot es va parlar de la possibilitat que l´escola La Flama es traslladés a Manresa i que l´escola d´Ampans fes servir les seves instal·lacions a Pineda de Bages, al terme de Sant Fruitós. Ara per ara, La Flama continua al mateix lloc i no sembla que hi hagi cap perspectiva de trasllat.

A banda de pisos per als seus usuaris, del restaurant Canonge i dels quioscos que gestiona a la plaça de Sant Domènec i a l´Hospital Sant Joan de Déu, a la capital del Bages Ampans ocupa un local a la carretera de Vic on desenvolupa les activitats de formació i inserció laboral i ocupacional adreçades als seus usuaris, i n´ha llogat un altre al carrer de Santa Llúcia, al Barri Antic, també per a formació.

Per part de la Fundació Sociosanitària, descartat el projecte a la nova Parada, no tenien cap intenció d´utilitzar el solar.