L’Ajuntament de Manresa iniciarà dilluns vinent els treballs de millora de la plaça del Pare Oriol, una obra que s’emmarca dins el pla de xoc de l’espai urbà i respon a la petició llargament reivindicada per l’Associació de Veïns de la Sagrada Família. L’actuació té un cost de 73.988,88 euros i consisteix en la substitució del paviment, del mobiliari urbà i la pavimentació de la totalitat de la cruïlla. La durada prevista dels treballs és d’unes 7 setmanes.

Amb aquests treballs es dóna continuïtat a les diverses actuacions realitzades i programades amb inici imminent amb l’objectiu de millorar algunes de les calçades i voreres més malmeses i d’acord als resultats i recomanacions de l’Auditoria de l’Espai Urbà impulsada des de la regidora de Qualitat Urbana i Serveis de l’Ajuntament de Manresa. Cal recordar que, en total, en aquests treballs més prioritaris per aquest 2017 s'ha invertit un milió d’euros.

En aquests moments la plaça del Pare Oriol presenta un mal estat de la pavimentació, sobretot a conseqüència de la incidència dels arbres que s’hi situen, i també per l’obsolescència del mobiliari urbà.

El projecte de millora contempla mantenir la configuració geomètrica de la plaça que correspon a un cercle de 9,40 metres de radi. Tot i això, es proposa fixar un nou recorregut de vianants seguint el traçat del carrer Viladordis, la qual cosa suposa que, en la part més propera a aquest carrer, la rasant de la plaça se situarà a la mateixa cota que la calçada. D’aquesta manera es garantirà la continuïtat del recorregut de vianants del carrer Viladordis.

Per tal de dur a terme l’obra s’enderrocarà totalment el paviment de la plaça i dels elements que s’hi situen: font, bancs i columna d’enllumenat, i el fresat del paviment d’aglomerat de l’àmbit de la calçada de la cruïlla objecte de la intervenció.

El paviment del cercle central de la plaça serà de formigó rentat a l’àcid i incorporarà dos escocells de grans dimensions per millorar la qualitat de vida dels dos oms de grans dimensions que hi ha actualment i que es mantindran. La vorada de la part central serà de granit i l’espai destinat a vorera es pavimentarà amb panot de nou pastilles.

D’altra banda, es preveu millorar tota el paviment de la calçada afectat per l’acció de les arrels dels arbres i s’asfaltarà amb aglomerat asfàltic.

Xarxes de serveis

No es preveu cap actuació en la xarxa de clavegueram llevat de la nova situació dels embornals existents, la nova connexió a la xarxa de clavegueram de la font i l’ajust a la nova rasant dels pous de registre que se situen en l’àmbit de l’actuació.

Pel que fa a l’enllumenat es preveu la substitució de la columna d’enllumenat públic existent a la plaça per un nou bàcul.

La xarxa d’aigua potable s’adaptarà a la nova ubicació de la font i s’instal·larà una boca de reg.

La proposta contempla el manteniment de l’arbrat existent amb un conjunt d’actuacions per assegurar la seva pervivència. En relació a l’arbrat, es preveu també la formalització d’escocells d’unes dimensions més àmplies que els actuals amb la finalitat de possibilitar un millor comportament dels arbres i també una millor convivència d’aquests amb els espais pavimentats.

Quant al mobiliari, es preveu la substitució de la font existent i la col·locació d’unes cadires substituiran els bancs d’obra existents a la plaça.

Afectacions de trànsit per les obres

Amb motiu d’aquests treballs es tallarà al trànsit de vehicles el carrer Sant Magí, entre els carrers Roger de Flor i Viladordis; es mantindrà l’accés i sortida de guals i veïns per carrer Roger de Flor; es prohibirà l’estacionament de l’àmbit d’afectació de les obres i s’habilitaran itineraris protegits i senyalitzats per a vianants.