A causa d'un esfondrament parcial del sostre de la planta segona de l'ala oest de l'antic Col·legi Sant Ignasi, s'ha considerat adient fer una diagnosi de l'estat de l'estructura de l'edifici, motiu pel qual caldrà tancar una bona part del Museu Comarcal.

L'esfondrament va tenir lloc en una àrea dins la zona d'obres (no visitable ni oberta al públic), d'uns 5 metres quadrats. També es va detectar que la resta del forjat presenta deformacions, i mostra un aspecte del paviment no uniforme.

Així doncs s'ha pogut constatar que a les ales nord i oest de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi hi podria haver deficiències en l'estructura. Els sostres que presumiblement presenten mancances estructurals són els situats entre la planta primera i la planta segona del museu i els situats entre la planta segona i la tercera.

Amb l'objectiu de poder analitzar l'abast de les deficiències estructurals, s'han iniciat els treballs de retirada de tots els cel rasos de les ales nord i oest del museu per poder deixar a la vista el conjunt de l'estructura d'aquesta part de l'edifici. Així mateix, s'han contractat treballs d'anàlisi de les bigues de fusta d'aquests sostres i, també, treballs de valoració de la capacitat estructural dels sostres actualment existents. Així mateix, s'han contractat els treballs de redacció dels projectes de reforç i substitució que calgui preveure per garantir la seguretat estructural d'aquesta part de l'edifici.

Aquests fets obliguen a tancar una bona part dels espais expositius del Museu Comarcal de Manresa. No serà fins que s'acabin els treballs d'anàlisi de l'edifici que es podrà determinar la durada de les afectacions en les activitats del museu.

A partir d'aquest cap de setmana el museu ja estarà tancat per a la visita de públic. Només es mantindran obertes les sales d'exposició temporal a la planta baixa, i l'Espai Memòries i la sala on s'exposen les pintures d'Antoni Viladomat, a la planta segona.

Les actuacions que es duran a terme tenen un cost total de 24.062,32 i es desglossen en dues fases.

La primera té un cost de 8.037,82 euros i consisteix en els treballs de retirada del fals sostre que oculti forjats amb bigues de fusta a l'ala nord i oest de les plantes primera i segona de l'antic col·legi Sant Ignasi per tal de realitzar un estudi exhaustiu del seu estat.

La segona fase consisteix en els treballs d'assistència tècnica per a la consolidació de sostres de l'edifici de l'antic Col·legi Sant Ignasi. Té un import de 16.024,50 i consisteixen en:

  • Anàlisi de l'estat constructiu i de la capacitat portant dels sostres esmentats (uns 1.600 metres quadrats), situats entre les plantes primera i segona i segon i tercera.
  • Redacció del projecte executiu de consolidació, reforç estructural i/o substitució dels sostres afectats de l'edifici. El projecte inclourà les solucions a adoptar, el cost total i les possibles fases d'execució.

Els resultats d'aquesta diagnosi permetran conèixer a fons l'estat real de l'estructura del museu. Es preveu que aquests resultats es coneixeran al llarg del primer trimestre del 2018.