Ha mort Pepita Subirana i Badia, als 77 anys d´edat. El funeral es durà a terme dissabte a la 1 de la tarda a l´església de la Sagrada Família de Manresa.

Ànima de la residència del barri de la Sagrada Família de Manresa i impulsora de l'ateneu La Vinyeta, va rebre el 2016 el Premi del Consell de la Gent Gran , per la seva dilatada tasca com a lluitadora social i cultural, en un saló de sessions de l'Ajuntament ple de gom a gom de públic que li volia reconèixer l´esforç per a la millora de la seva ciutat que va ser el motor de la seva activitat, sobretot enfocada a fer més digna l´atenció a la gent gran.

En aquella ocasió hi va anar en cadira de rodes perquè l´afecció respiratòria que, finalment, ha desencadenat la seva mort l´impedia cada cop més desenvolupar activitats físiques, un fet que l´afectava pel seu caràcter sempre rebel i indòmit.Vint anys directora de la residència

Subirana va ser durant 20 anys directora de la residència d'avis de la Sagrada Família i una de les fundadores d'aquest centre tan especial nascut per l'impuls dels mateixos veïns del barri.

Predicadora incansable del concepte de la bellesa d'estimar la vellesa -no només amb paraules sinó amb fets- va trencar motllos fins i tot a l´hora de recollir el Premi del Consell de la Gent Gran. Tot i que no estava previst el seu parlament, va agrair el guardó amb veu ferma i va aprofitar per deixar dit que "l'any que ve no em tocarà, però si no sabeu a qui dir-ho m'ho torneu a dir a mi".

L´alcalde Valentí Junyent va aprofitar per anunciar que a partir d'aquell acte els guardonats tindrien uns minuts per adreçar-se a l'auditori.

També va rebre el premi Maria Casajuana 2010. Va treballar com auxiliar d'infermeria i va ser la inspiradora del grup Teral Manresa per a exalcohòlics, el 1974. Paral·lelament, es va vincular al moviment veïnal en l'origen de l'associació de veïns de la Sagrada Família. Aquesta relació, juntament amb l'experiència de tenir els pares malalts a casa, la van portar a impulsar la residència d'avis Sagrada Família.

El seu fill Ramon Fontdevila, exregidor republicà a l´Ajuntament de Manresa, ha explicat a aquest diari que amb l´arribada del Nadal patia per no poder sortir a actuar, una de les seves grans passions, ni poder desplegar l´ànim vital que va mantenir fins al final.

Si fos per ella, activista social de pedra picada vinculada al barri i a la seva ciutat com era, no hauria parat mai de picar portes per buscar recursos amb els què fer més digne el tram final de la vida.