Els paradistes de la Fira de Sant Andreu reubicats al carrer Guimerà estaven satisfets aquest diumenge de plantar la parada per segon any al punt més comercial de Manresa. Fins fa dos anys, els firaires dedicats a l'alimentació eren a la plaça de Sant Domènec, però la pista de gel va obligar a reubicar-los i majoritàriament van ser recol·locats al Guimerà. Els més veterans, que mai es perden cap edició de la mostra manresana, diuen que estar al costat de les principals establiments de la ciutat els beneficia.

Molts dels paradistes de l'alimentació conviuen durant la fira, i des de l'any passat, amb les botigues de roba més freqüentades de Manresa, que aquest diumenge estaven obertes. El certamen marca l'arrencada de la campanya nadalenca a la ciutat i la gran majoria de botigues del centre tenen les portes obertes i comencen a escalfar motors per al moment de més vendes de l'any. Aquest diumenge, visitants de la fira amb bosses d'establiments del carrer aprofitaven també per tafanejar quins productes oferien els paradistes que estaven ubicats al Guimerà i de tant en tant es veien famílies amb un formatge artesanal o un fuet i les compres que havien fet a les botigues.

«Fa 28 anys que participo a la Fira de Sant Andreu i crec que amb la reubicació al carrer Guimerà hi he sortit guanyant. Per aquest carrer normalment hi passen molts visitants i hi passegen contínuament. A la plaça de Sant Domènec també hi arribava gent, però allà es dispersava cap a altres carrers. Aquí van passejant per davant de les parades», explicava Josep Flavià, que ven mel.

Al Guimerà no només passa la gent que vol anar a comprar, sinó que també atrau part de les famílies que es desplacen fins a la pista de gel que hi ha a la plaça de Sant Domènec durant la campanya de Nadal.

De fet, la pista de gel és un dels grans atractius de les festes, i és que l'any passat hi van patinar 12.000 persones. «La pista agrada, és un dels grans atractius de les festes a Manresa, moltes famílies vénen a passar-hi l'estona, i esperem repetir l'èxit de l'any passat», comentava el regidor de Comerç, Jaume Arnau, a Regió7.

També estava satisfet el paradista Abel Molas, que ahir venia formatges i ratafia a la confluència del Guimerà amb el carrer Esquilets, on tenia lloc la mostra de vins. «M'agrada la ubicació perquè estic al costat de visitants que volen tastar vins i lliga molt amb el meu producte. Alguns volen un tros de formatge quan vénen de fer el tast», explicava. Ella i la seva família, de Besalú, també hi són presents cada any. «És un indret molt comercial, amb molts botigues, i això ens afavoreix», afegia.

Tot i que la fira va atraure visitants al centre de Manresa ahir al matí, on hi havia gent que hi passejaven, alguns paradistes dubtaven que hi hagués més afluència que l'any passat i ho atribuïen a les baixes temperatures d'aquest cap de setmana a la Catalunya Central. Tots asseguraven, però, que a les fires actualment no es ven tant com anys enrere.

Clients fidels

Els més veterans, que havien estat a la plaça de Sant Domènec fins fa dos anys, comentaven també que tenen l'avantatge de tenir clients fidels. Pere Antúnez, de formatges Montbrú, de Moià, explicava que tenen el mateix nombre de clients que quan eren a la plaça Sant Domènec. «Nosaltres venim cada any i no estem descontents amb el canvi d'ubicació, que ens està bé perquè som al centre. Abans, però, també teníem molts clients perquè fa anys que venim i, a part, hi ha gent que ens coneix perquè som de la comarca», destacava.

Els manresans han desafiat el fred el cap de setmana. Tot i que dissabte al matí no hi havia gaire gent que s'atrevís a sortir al carrer, per les baixes temperatures, a la tarda el passeig Pere III era concorregut.

Diumenge al migdia va ser un altre dels moments amb més presència de visitants al centre de Manresa, amb molta gent passejant pels carrers on era present la fira i a la pista de gel.