Una senyora del públic els ho va recriminar tot just començar. L'auditori de la Plana de l'Om era un espai massa petit per acollir l'acte central de campanya a la comarca del Bages de Junts per Catalunya, celebrat aquest dilluns al vespre. Molta gent que no va poder seure, malgrat les cadires que van afegir a la sala central i a l'annexa, va haver d'estar dempeus durant les prop de dues hores que va durar. Va acabar amb un missatge en vídeo del president destituït Carles Puigdemont, amb Els Segadors i amb crits de «Puigdemont president!». Durant tota la vetllada van sonar amb insistència dues idees: la crida a no perdre mai la dignitat i que les del 21 de desembre no són unes eleccions normals.

La nota emotiva la hi va posar l'exconseller Josep Rull, que ocupa el número 6 a la llista i que va arribar a la meitat del míting perquè havia volgut assistir a Terrassa, la seva ciutat natal, a un acte d'homenatge per recordar els polítics que encara estan empresonats i els que són a l'exili. Rull, que va rebre diverses ovacions amb els assistents dempeus abans i en acabar la seva intervenció, va explicar algunes vivències de la seva estada a la presó. Va afirmar que «no tenen prou barrots per empresonar tanta dignitat» i va assegurar que «el dia més dur» va ser quan van anar al Tribunal Suprem perquè, en lloc de ser un viatge marcat per l'esperança que es fes justícia, va ser una experiència dolorosa. «Ens van voler humiliar», va afirmar, explicant com els van dur emmanillats durant tota l'estona. Ell també va apuntar que les eleccions del proper 21-D «no són normals». A l'escenari, quatre cadires amb quatre llaços grocs van recordar una de les raons per les quals no ho són. L'altra, haver d'escoltar el seu cap de llista en un missatge enregistrat des de Brussel·les que, a banda de la capital del Bages, ahir també es va visionar en altres municipis on igualment es van fer actes electorals de Junts per Catalunya. Puigdemont va reclamar en el seu missatge el compromís dels partidaris del 155 a respectar els resultats que surtin, apel·lant directament a Arrimadas, Iceta i Albiol.

Uns minuts abans, Rull s'havia referit a Puigdemont. Va dir que «volem que torni a entrar al Palau de la Generalitat». També va remarcar que els resultats d'aquesta contesa electoral han de ser clars perquè s'entenguin a la Moncloa i a Brussel·les, i va presentar el partit com «un instrument dels independentistes» i «dels demòcrates». Va demanar no perdre mai el somriure perquè «des de l'odi no es construeix res».

Aposta per les vegueries

L'acte d'ahir el va introduir l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que va anunciar el compromís de Junts per Catalunya de portar a terme la divisió territorial del país en vuit vegueries, després de reivindicar Manresa com «una ciutat que és bressol del catalanisme», referint-se als 125 anys de les Bases de Manresa. Tot seguit, va prendre la paraula el bagenc David Bonvehí, coordinador organitzatiu del PDeCAT, que va aprofitar l'acte com a comiat dels seus set anys de diputat, per donar les gràcies i per explicar la petició que va fer el seu partit a Puigdemont perquè la llista del 21-D fos una llista de país i com aquest va acceptar i, a canvi, li va demanar que anés a la presó de Soto del Real per convèncer Jordi Sànchez, president de l'ANC, per tal que en formés part i, després, a la presó d'Estremera per anunciar el mateix als consellers empresonats. Va parlar dels «ulls brillants» de Sànchez quan va rebre la proposta i de la frase dels consellers, que «anaven barbuts i amb xandall: 'ens has donat l'alegria d'aquest mes'».

Bonvehí va reclamar guanyar el 21-D perquè «a Europa no s'entendria» un altre resultat. Després d'ell, van prendre la paraula la periodista Pilar Calvo, que va dir que «els que som fills de la immigració entenem què és el millor per a Catalunya»; Joan Torres, candidat de Junts per Catalunya al Bages i alcalde de Sant Vicenç de Castellet, que va explicar anècdotes dels seus dos viatges a Brussel·les; i Elsa Artadi, cap de campanya i candidata de Junts per Catalunya en el número 10 per Barcelona.

A l'entrada a la sala, hi havia una taula on venien articles de campanya de JxCat com globus, pancartes de roba amb el bust de Puigdemont i unes urnes petites.