L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha signat una resolució per a l'obertura de l'expedient necessari per concedir la Medalla de la Ciutat al Mèrit de la Solidaritat a la cooperant Flors Sirera Fortuny, assassinada a Ruanda el 1997.

De la incoació de l'expedient se'n donarà compte en el ple municipal de dilluns.

La infermera manresana va ser assassinada el 18 de gener del 1997 a Ruhengeri (Ruanda) quan tenia 33 anys i desenvolupava tasques humanitàries per a l'ONG Metges del Món. Gairebé vint-i-un anys més tard el crim continua impune.

Malgrat les dificultats que va representar la reforma de la llei de justícia universal per aclarir el cas dels assassinats de diversos cooperants a Ruanda, entre els quals la manresana Flors Sirera, l'Audiència Nacional ha reobert la causa. La reobertura del procés, però, queda circumscrita al que seria el principal encausat del cas, el general Kayumba Nyamwasa.

El 2008, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va processar la cúpula política i militar de Ruanda i va dictar 40 ordres d'arrest internacional per cims de genocidi, crims de guerra, crims contra la humanitat, terrorisme i pertinença a organització terrorista contra 40 alts comandaments de l'Exèrcit Patriòtic Ruandès/Front Patriòtic Ruandès.