Les persones que, ahir, van voltar pel centre de Manresa entre les 6 de la tarda i les 8 del vespre van quedar parades en coincidir amb una manifestació amb prop de 300 musulmans, la majoria dels quals d'origen magribí. La va convocar l'Associació de Dones Al Noor. L'objectiu era clar: consistia a mostrar el seu rebuig per la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de declarar Jerusalem la capital d'Israel.

Moltes dones, algunes de les quals empenyent cotxets; canalla, adolescents, joves i també homes van fer un circuit que va començar a les 6 de la tarda a la plaça Major, on va acabar al cap de dues hores. Pel mig, van protagonitzar un recorregut molt animat en què en cap moment es van deixar de sentir les consignes -que van alternar el castellà i l'àrab- a favor de la llibertat de Palestina («Palestina, lliure, lliure») i d'aquest país («Tots som Palestina»), i els atacs contra Israel («Israel cultura assassina») i contra Trump. Igualment, duien pancartes a favor de Palestina i de Jerusalem com la seva capital, alguna d'elles escrita en anglès. En algun moment també es van sentir crits d'«Al·là és gran».

Quan van arribar a la plaça de Crist Rei, van fer una gran rotllana i, al mig, amb música de fons, un grupet format per canalla i adolescents van oferir una breu escenificació que representava les confrontacions entre Israel i Palestina. Israel amb armes; Palestina amb pedres. Seguidament, van fer la lectura del manifest, que va reclamar que s'acabi l'ocupació de Jerusalem, que «és nostra».

«Injusta i humiliant»

Les dones de l'associació Al Noor van explicar a aquest diari els motius de la manifestació: atacar la decisió de Trump «de transferir l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem i considerar-la la capital d'Israel. Considerem que aquesta decisió és injusta i humiliant perquè Jerusalem és la capital de Palestina i ho continuarà sent». Alhora, van criticar «el desplaçament i assassinat dels palestins. Volem una vida decent per a ells a la seva terra. Jerusalem hauria de ser la capital de Palestina. També ens manifestem per dir al poble palestí que la nostra ànima és amb ells i que és millor morir amb dignitat que viure humiliat».