«Diàriament entren clients demanant un bitllet de la Grossa de Catalunya. És un fenomen nou perquè altres anys alguns dies a la setmana passaven clients per comprar-ne». Ho explica Montse Soler, de l'Estanc Bonavista de Manresa, que des de l'octubre no ha parat de demanar més dècims de la loteria catalana davant l'augment de vendes respecte de l'any passat. A l'Estanc Núria, de la capital del Bages, afirmen que aquest any les vendes de la Grossa ha augmentat el 30%, aproximadament, respecte de l'any passat.

«El comercial amb qui contacto perquè em porti més números m'ha dit que està col·lapsat perquè en els punts de venda no paren de demanar-ne», afegeix Soler. Si el boicot ha restat vendes a la loteria estatal de Nadal, la situació política del país és al darrere d'aquest increment de les vendes. «L'interès tan espectacular per comprar dècims de la Grossa va començar el mes d'octubre, després del referèndum i quan la situació política es va complicar», afirma. Les associacions i els grups d'empreses no juguen, en general, a la Grossa perquè de cada número hi ha 25 bitllets -a diferència dels 170 dècims per sèrie de la loteria de Nadal-, i per tant no poden distribuir gaires bitllets d'un sol número. «Són clients que en volen per a ells o per a un grup reduït de persones», explica Soler.

Per la seva banda, Natàlia Compte, de l'Estanc Núria, indica: «Aquesta any no hem hagut d'animar els clients que en compressin perquè han estat ells mateixos que han vingut expressament a buscar-ne. També he sentit alguns comentaris de gent que aquest any preferien no comprar l'estatal».

A l'hora d'escollir el número també hi ha influït la política, i és que entre els estancs consultats els que més demanen els clients són el 11017 (la data del referèndum) i els acabats en 155, en referència a l'aplicació de la llei que va suprimir el govern català.