El president del grup municipal del PSC, Felip González, va fer públic durant el ple d'ahir que l'Institut Nacional d'Estadística havia comunicat a l'Ajuntament que, segons les seves xifres, la població de Manresa l'1 de gener del 2017 era de 75.152 habitants.

L'INE rebaixaria així en 420 empadronats el volum de població de la ciutat que va aprovar ahir el ple municipal, però, al mateix temps, reconeixeria que Manresa ja té més de 75.000 habitants.

Cal recordar que, fa 2 anys, va ser la consideració de l'INE que Manresa tenia menys de 75.000 el que va provocar la pèrdua de la categoria fiscal de ciutat gran i amb ella a l'entorn de 3,5 milions d'euros d'aportacions de l'Estat. Com que la revisió de la concessió de la categoria de ciutat es fa cada quatre anys, si Manresa segueix en la mateixa tònica la podria recuperar.

Pel que fa a l'INE, si fa 2 anys va situar la població de Manresa en 74.655 habitants, l'any passat va fer pública la xifra de 74.752 persones, amb un creixement de 97 empadronats.

Així, si fa 2 anys la diferència entre la població de Manresa que marcava l'Institut Nacional d'Estadística (74.655) i la de l'Ajuntament (75.163) era de 508 persones, i va provocar un daltabaix econòmic molt considerable i va forçar l'Ajuntament a intentar engruixir la llista d'empadronats anant directament a casa seva o localitzant-los telefònicament, l'any passat la discrepància encara va augmentar fins a les 723 persones, tot i que la repercussió va ser una altra perquè la pertinença o no a la categoria de ciutat gran es decideix cada 4 anys.

Aquesta situació es va donar després que el ple de l'Ajuntament de Manresa hagués aprovat un acord segons el qual, «dins el termini més breu possible, l'Ajuntament destini els recursos personals i materials necessaris als efectes de mantenir en el futur degudament actualitzada la xifra padronal municipal i que aquesta sigui el més propera a l'oficial aprovada per l'Institut Nacional d'Estadística».

Ara, la discrepància de xifres entre l'INE i l'Ajuntament s'ha reduït fins als 420 empadronats i la novetat és que totes dues fonts coincideixen que Manresa ja ha superat la barrera dels 75.000 habitants.

El 22 de desembre de l'any passat, el ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar la revisió del padró municipal amb data de l'1 de gener del 2016 amb una població de 75.475 habitants, 723 habitants més que els que l'Institut Nacional d'Estadística atribuïa a la ciutat en la mateixa data.