Des de primera hora d'aquest matí se celebra, a la Sala d'Actes de la FUB2, la jornada que té per objectiu fer balanç de les accions dutes a terme en el marc del programa transversal que recull les polítiques adreçades a gent gran. Col·lectius de persones de més de 65 anys, representants d'entitats i públic participen a la jornada, que tindrà continuïtat aquesta tarda.

Després de l'obertura a càrrec de la regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Mercè Rosich, al llarg del matí s'han tractat les diverses temàtiques, en blocs moderats per persones vinculades a l'àmbit de la Gent Gran, i en les quals hi ha hagut una part expositiva a càrrec de regidors de l'equip de govern, i una part de comentaris i propostes dels assistents.

Durant el matí s'ha parlat de respecte i inclusió social, amb la regidora Mercè Rosich; serveis socials i salut, amb Àngels Santolaria, Mercè Rosich, Jordi Serracanta i Cristina Cruz; habitatge, amb Àngels Santolaria; comunicació i informació, amb les regidores Mercè Rosich, Àuria Caus i Neus Comellas; i xarxes socials, amb Mercè Rosich, Anna Crespo, Neus Comellas i Cristina Cruz. Posteriorment s'ha fet un debat amb propostes ciutadanes sobre els temes tractats.

La jornada continuarà a la tarda amb l'àrea de treball i participació, amb els regidors Joan Calmet i Mercè Rosich; transport, amb Jordi Serracanta i Josep Maria Sala; i espais a l'aire lliure i edificis, amb Marc Aloy, Jordi Serracanta, Pol Huguet, Mercè Rosich i Josep M. Sala. Després d'un altre torn de debat i propostes ciutadanes, clourà la jornada l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent.Manresa, Ciutat Amiga de la gent gran des del 2011

Manresa va ingressar a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les persones grans promoguda per l’OMS l’any 2011. En aquell moment, va arrencar un procés participatiu per recollir les percepcions i mancances de la ciutat des de la perspectiva del grup d’edat i es va fer el Pla d’Acció 2014-16.

El projecte Manresa, una ciutat amiga de la gent gran, té els objectius següents: Promoure canvis que millorin la qualitat de vida de tota la població; desenvolupar el potencial de la gent gran (envelliment actiu); millorar la qualitat dels serveis; fomentar la participació de la gent gran en els àmbits ciutadans; treballar pel benestar de la gent gran tot i millorant el de tota la comunitat.

Un projecte impulsat per l’OMS

La Xarxa de Ciutats Amigables amb la gent gran és una idea de l’Organització Mundial de la Salut dirigida als ajuntaments i destinada a crear entorns i serveis que promoguin i facilitin un envelliment actiu i saludable. El projecte aborda des d'una perspectiva transversal diferents aspectes de la vida diària i ho fa posant al centre la participació de les persones grans, tenint en compte les seves necessitats, percepcions i opinions al llarg de tot el procés d'anàlisi i millora de la ciutat. El projecte va ser exposat per primera vegada el 2005 i compta amb la participació de ciutats de tot el món.

Les ciutats que volen formar dela Xarxa, han de complir uns requisits establerts prèviament que es basen en la realització d’una diagnosi de la ciutat, el disseny d’un pla d’acció i en establir mecanismes d’avaluació, amb la finalitat d’iniciar un procés de millora contínua.

En el cas de l’Estat espanyol, l’OMS ha delegat la supervisió de les ciutats de la Xarxa a l’IMSERSO, que es cuida de difondre i fer el seguiment del projecte. Actualment, la Xarxa de Ciutats i Comunitat Amigables, compta amb l’adhesió de 120 ciutats, que es troben en diferents fases de desenvolupament del projecte.

Una de les característiques del projecte és que es tracta d’un procés de millora continua. Primer, diagnosticar i planificar, després executar i avaluar. Actualment, Manresa es troba en la tercera fase i per aquest motiu es celebra la jornada d’avaluació, per conèixer si les accions iniciades fa uns anys, estan donant els resultats esperats o s’han de definir noves actuacions.

Un projecte basat en la participació de la gent gran

Una ciutat amiga amb la gent gran és una ciutat que té en compte la perspectiva de l’edat, amb la seguretat que aquesta perspectiva aporta una millora per a tota la població. Per aquest motiu, el projecte es fonamenta amb la participació de les persones grans.

Al llarg de la primera fase, iniciada el 2011, es van celebrar uns grups focals per recollir l’opinió del grup d’edat sobre la ciutat. Les seves propostes van servir per elaborar el Pla d’Acció. Ara, un cop executat, es torna a convocar a les persones grans de la ciutat a la Jornada d’avaluació, amb la finalitat de què puguin expressar la seva opinió i preparar el nou Pla d’Acció.