El president del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Manresa, Andrés Rojo, ha negat que la moció que es debatrà en el ple municipal de dijous i que apel·la a la mobilització a favor de la República Catalana hagi estat signada per ells. D'altra banda, si hi apareixen com a proponents és perquè van donar el vist-i-plau. I el govern municipal ho té per escrit.

Rojo, requerit per Regió7, ha volgut aclarir -després que la informació s'escampés com la pólvora a nivell estatal- que si l'ordre del dia de l'Ajuntament de Manresa els fa constar com a proponents de la moció -al costat d'ERC, CDC i DM- ha estat perquè inicialment es van mostrar a favor d'una proposició per a la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Però afegeix que, un cop analitzada en profunditat, "ni l'hem signat ni la signarem". Per a Rojo, la interpretació que se n'ha fet de que Ciutadans de Manresa està a favor de la República Catalana "és un acudit".

D'altra banda, si Ciutadans apareix entre les forces polítiques proponents de la moció és perquè, segons ha reconegut Rojo, inicialment es van mostrar favorables a les seves conclusions: treballar pels drets de les dones, l'elaboració de plans d'igualtat i prevenir qualsevol tipus de discriminació vers les dones.

El que no havien vist, quan van expressar el desig de secundar la moció, va ser que en el text de l'exposició prèvia de motius hi havia aquest text: "Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària que faci de la República Catalana una República Feminista de dones i homes lliures".

Així que Ciutadans va mostrar-se a favor d'una moció sense tenir coneixement fil per randa del conjunt del text i el govern municipal de CDC i ERC els va incloure com a proponents sense que haguessin signat la moció.

La relliscada ha estat utilitzada per fer escarni del grup municipal de Ciutadans de Manresa.

Rojo: "és lamentable"

El president del grup municipal, Andrés Rojo, ha explicat a aquest diari que és realment "lamentable" que el grup estigui en el punt de mira per un fet que va en la direcció contrària al que és la seva lluita política a l'Ajuntament de Manresa.

Un altre testimoni aclaridor és el de la portaveu del govern municipal de CDC i ERC, Àuria Caus, que ha assegurat que la voluntat de Ciutadans de signar la moció és "inequívoca" i, a més, "hi ha constància escrita", rebla.

Caus ha explicat que el govern convida als grups de l'oposició a signar les mocions que proposa i si es mostren a favor els inclou com a proponents a l'ordre del dia encara que la signatura no s'hagi realitzat, perquè hi ha temps per rubricar-la fins que comenci la sessió plenària.

Fonts del govern municipal consideren que Ciutadans hauria d'admetre que va donar el vist-i-plau a la moció sense haver-se llegit fil per randa la moció, dir que això ha estat un error i actuar en coherència amb el seu ideari no signant-la, si consideren que és el que han de fer. Però adverteixen que si existeix constància escrita de que s'adherien a la moció és absolutament normal que a l'ordre del dia figuressin com a partidaris de la moció.

Cs, per la seva part, ha emès un comunicat en el qual Rojo assegura que la formació taronja "mai recolzarà una moció que faci al·lusió a una república catalana" i apunta que "Ciutadans se sumarà a les mocions que vetllin per l'interès general i tinguin com a objectiu millorar la vida dels ciutadans, però mai a les que pretenguin dividir a la població", en referència al caràcter republicà de la moció que es votarà dijous al ple.

Rojo insisteix que "evidentment", el seu grup "no ha signat cap moció que al·ludeix a una República catalana" i conclou que tot i que ERC i CDC presenten uns acords "assenyats", la seva part expositiva "confon amb temes que gens tenen a veure amb l'objectiu" de la iniciativa.