Més de la meitat dels establiments minoristes d'alimentació de Manresa, un 55,7 %, tenen un risc baix per a la seguretat dels consumidors. Un 44 % presenten un risc mitjà, i un 0,3 %, alt. Són les dades d'una inspecció que ha dut a terme la unitat de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa després d'haver visitat més de 650 establiment d'alimentació que consten al cens municipal. Un cop fet l'estudi el consistori ha posat en marxa una campanya sobre seguretat alimentària perquè els consumidors siguin conscients de la importància dels seus criteris de compra, i també per formar els establiments perquè incrementin aquesta seguretat.

La majoria d'establiments avaluats (43%) van ser bars i restaurants. Seguits de fleques, forns i pastisseries (16%), botigues de queviures (15 %), carnisseries (13%), establiments de fruites i verdures (5%), de llaminadures, fruits secs i herboristeries (4%), peixateries (4%) i establiments de menjar per emportar-se (1%).

La inspecció es va començar a dur a terme el 2011. Des de llavors fins ara han constatat que fa uns anys les deficiències detectades eren bàsicament estructurals i de manteniment, que amb el temps s'han anat corregint i adequant a les normatives sanitàries. El que ara es detecta amb més freqüència són problemes majoritàriament relacionats amb la manipulació i pràctiques higièniques incorrectes dels aliments.

Un cop feta la diagnosi l'Ajuntament de Manresa ha iniciat la campanya «Manresa et cuida» amb l'objectiu de disminuir riscos i promoure la seguretat alimentària als establiments de la ciutat. La van presentar ahir la regidora de Cohesió Social, Salut i Gent Gran, Mercè Rosich; la cap d'Unitat de Sanitat, Elisenda Solsona; i la tècnica de Sanitat, Marta Reyes.

Segons va explicar Rosich, la campanya pretén que els consumidors «tinguin criteri propi i siguin protagonistes a l'hora de triar on compren aliments o a quins restaurants van. No és una campanya contra ningú, sinó a favor de nosaltres mateixos».

Paral·lelament s'han ofert cursos sobre manipulació d'aliments a titulars i treballadors dels establiments d'alimentació, que han tingut «molt èxit», segons l'Ajuntament. «Ja tenim llista d'espera, cosa que demostra l'interès per formar-se», va dir Rosich. Se'n faran aquest març i n'hi ha dos més de previstos el mes de juny i el d'octubre.