Una enquesta elaborada per aquest diari a 272 dones de tot Catalunya (el 55% residents al Bages) revela que el 83 % de les participants han estat víctimes d’algun tipus d’assetjament sexual per part d’homes al llarg de la seva vida. D’aquestes 228, 156 (el 57% del total) han rebut assetjament més d’una vegada i 72 (el 26% del total) un sol cop. (Llegeix aquí el testimoni de 14 dones que han estat assetjades).

L’enquesta ha recollit respostes de persones contactades aleatòriament, que han decidit si volien contestar. No té rigor estadístic, però el retrat que se’n deriva és inequívoc.

Sobre el tipus d’assetjament de què han estat víctimes (havien de marcar el cas més greu, en cas d’haver estat víctimes de més d’un), en el 4 % (incloses les que no han patit assetjament) ha estat verbal; seguit del 22% de víctimes de tocaments no consentits; i del 17 % de tipus exhibicionista per part d’un home. L’11 % ha patit assetjament persecutori; i dues persones (l’1%) expliquen que han patit violació. La resta han marcat la casella d’altres tipus d’assetjament, i han esmentat forcejament sense arribar a violació, abusos quan eren menors o assetjament laboral.

La majoria (el 43 % del total) han estat víctimes d’assetjament entre els 18 i 30 anys, tot i que una part gens menyspreable ho van ser quan eren menors d’edat, el 34 %.