Moltes cadires buides a la sala d'actes de la FUB per assistir a la conferència oberta al públic del físic manresà de fama mundial Juan Ignacio Cirac. El que vol dir que molta gent es va quedar sense escoltar en directe dues prediccions d'enorme rellevància d'aquest aspirant al premi Nobel.

La primera predicció és que «en 1 any hi haurà el primer ordinador quàntic que podrà realitzar càlculs que cap ordinador pot fer ara». La segona, que «en 10 anys hi haurà superordinadors quàntics» en funcionament.

Cirac va participar a l'acte de lliurament del segon premi La Ciència i els Infants, que promou el Rotary Club de Manresa-Bages amb la col·laboració de la UManresa-FUB.

Nascut a Manresa el 1965 i un dels principals experts mundials en computació quàntica, Cirac va començar la seva xerrada deixant clar que «jo sóc manresà» i tot seguit va passar a intentar acostar la realitat de la computació quàntica a l'auditori, perquè no fos vista com un àrea del coneixement inexpugnable i allunyada de la vida sinó un pas més en l'evolució del coneixement que ja és aquí.

El físic de fama internacional va fer un símil entre la missatgeria que es basava no fa pas tants anys en correu de paper transportat per carruatges fins als punts de distribució. «En aquella època», va dir, «la manera de fer més eficient el sistema de comunicació era que les carrosses fossin tirades per més cavalls i més ben alimentats per arribar abans a la destinació».

El descobriment de les ones de ràdio va obrir un univers de possibilitats per a la comunicació que no tenia res a veure amb tenir més cavalls i alimentar-los millor, sinó amb nous paradigmes.

Això és el que va anunciar que està a punt de tornar a passar. «Les lleis que s'han descobert que funcionen a escales molt petites -la secció d'un cabell tallada en un milió de trossos i el resultat tallat un milió de cops més- desconcerten, però està demostrat que funcionen». Que un element es pugui moure en dues direccions al mateix temps i que pugui ser en dos llocs simultàniament canvia les regles de joc.

Els prototips d'ordinadors quàntics que ja s'han construït «són petits i s'aniran fent cada cop més grans fins que substituiran els actuals ordinadors» i això obrirà la porta a «la descoberta de nous materials, de nous fàrmacs i noves molècules» que portaran el coneixement científic a fer un gran pas.

Un cop dominades les lleis del món dels quarks, la capacitat de fer càlculs serà tan gran que ja no serviran els actuals sistemes d'encriptació i caldrà donar pas a «la criptografia quàntica».

Cirac va donar una gran importància a preparar els infants perquè puguin assimilar amb naturalitat conceptes que els adults amb les ments ja formades tenen dificultats per acceptar.

Concretament va dir que hi ha molts adults per als quals la física quàntica és «inconcebible perquè tenen la ment corrupta per entendre-la».

No ho va dir, però és el mateix que va passar fa uns quants anys enrere, quan hi va haver gent a qui no es va poder convèncer que s'havia arribat a la Lluna.