El Banc de Sang i Teixits posa en marxa la campanya "Dona que dona sang" a dotze hospitals de Catalunya, inclòs l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, on té la seu fixa el Banc de Sang i Teixits de Manresa. Ho fa coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora. Va començar ahir i continua avui i demà. L'any passat més de 95.991 dones van donar sang, un 5% més que al 2016 i una xifra lleugerament superior a la dels homes. L'horari del Banc de Sang i Teixits de Manresa és d'11 del matí a 3 de la tarda i de 4 de la tarda a 8 del vespre .

Joves més conscienciades

Les dones joves estan més conscienciades de la necessitat de donar sang que no pas els homes, almenys des que s'estrenen com a donants, a partir dels 18 anys, fins als 35 anys.

Les dades d'aquest 2017 revelen que hi ha un 23% més de dones que donen sang durant aquest període, respecte dels homes. Aquest fet contrasta amb les franges d'edat posteriors, on la tendència és contrària.

Això es pot explicar en part per la maternitat, que fa que durant els anys que engloben l'edat fèrtil, el nombre de dones donants disminueixi.

En tot cas cal recordar que mentre que un home pot donar sang 4 vegades l'any, la dona només ho pot fer 3 vegades. Això és perquè els nivells d'hemoglobina de les dones són més baixos que els dels homes.

Campanya "Dona que dona sang"

L'eslògan d'aquesta campanya de donació, que compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Donants de Sang, fa referència a l'aprovació la supressió l'any passat de la majoria d'accents diacrítics per part de la nova 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans.

Un d'aquests casos és el del verb "dona", que des de l'any passat s'escriu sense accent independentment de si fa referència a una persona de sexe femení o al verb donar.

Les donants que ho desitgin, podran emular la 'Rosie the Riveter', la treballadora amb camisa texana i mocador vermell de topos blancs al cap del cartell que va convertir-se en símbol del feminisme, i fer-se fotos en un photocall per compartir-les a les xarxes. També seran obsequiades amb una xapa amb el lema de la campanya.

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Tenir entre 18 i 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.