138 pacients de l´Equip d'Atenció Primària Sagrada Família de Manresa i 35 professionals sanitaris (de medicina, infermeria, pediatria, llevadores i residents) han participat en un estudi que revela que ni uns ni altres són conscients de la sal que consumeixen, tot i que sí que saben que és poc saludable.

Els resultats mostren que usuaris i professionals tenen un comportament semblant vers el consum de sal, tot i que els professionals presenten un major coneixement de la quantitat de sal dels productes que consumeixen (85,71 %).

Així mateix, els professionals sanitaris són més conscients del consum de greixos en la seva dieta que els usuaris. El 43 % dels professionals pensa que consumeix poca sal i el 47 % dels usuaris opina que consumeix la quantitat justa de sal en la dieta.

L´estudi s´ha fet a partir d´enquestes validades sobre coneixements dietètics, patològics i d´estils de vida, en les quals es plantejaven diverses qüestions sobre la ingesta de sal -per saber quanta sal prenen els participants, si en són conscients i què saben dels efectes de la sal sobre la salut.

El projecte, que va ser presentat en la 1a Jornada de Recerca de l´ICS Catalunya Central, vol identificar el consum de sal i els coneixements que té el personal sanitari i el que tenen els pacients i valorar si hi ha diferències entre el consum de sal de tots dos col·lectius.

La 'sal oculta'

La sal que posem en els nostres plats suposa només un 15 %, aproximadament, de la sal que prenem. Al voltant del 10 - 15 % prové de la sal natural que porten els aliments frescos (carn, peix, ous, fruita, verdura...) i la resta ?que suposa la principal font de sal, entre un 70-75 %? prové en gran part de la sal afegida que hi ha en els productes processats (conserves, congelats, panificats, embotits, processats càrnics, formatges, snacks, begudes amb gas...).

És l´anomenada "sal oculta", ja que sovint no som conscients que l´estem consumint. La Comissió Europea ha aprovat una estandardització de la informació que ha d'aparèixer en l'etiquetatge dels aliments i des de fa poc més d´un any, i de manera obligatòria, hi ha de constar la quantitat de sal.

Hi ha evidència científica suficientment sòlida per establir una relació entre el consum de sal i la hipertensió arterial. Això justifica que disminuir la ingesta de sal suposa reduir la mortalitat cardiovascular i la despesa sanitària associada. L´Organització Mundial de la Salut recomana que es consumeixin uns 5 grams/persona/dia de sal (l´equivalent a una culleradeta de cafè) i es calcula que a casa nostra el consum és gairebé el doble: 9,7 grams/persona/dia.

Segons ha explicat l´equip promotor dels estudis, aquestes dades han de servir també per promoure la pedagogia sobre la ingesta de sal dels pacients, i sobre la base dels coneixements, impulsar l´educació alimentària i la sensibilització pública en relació amb el consum de sal: "Els professionals sanitaris han d´introduir aquest discurs sempre que parlin d´hipertensió o quan es facin sessions sobre nutrició".