Una excursió pels pous de glaç de Manresa i la riera de Guardiola on s’hi poden trobar grogs d’aigües profundes excavats a la roca i que poca gent coneix. O bé una sortida pels cingles del Llobregat des del barri de Viladordis en direcció al Pont de Vilomara. O rutes més concorregudes com la de Collbaix o la riera de Rajadell.

Són alguns dels itineraris de natura per l’Anella Verda de Manresa que acaba d’editar l’Ajuntament. N’hi ha 10 amb l’objectiu d’oferir guies als amants de la natura i les caminades, i aprofitar els recursos naturals que hi ha a la ciutat. Aquest dimarts al migdia se n’ha fet la presentació en un acte en el qual hi ha participat el regidor de Medi natural, Pole Huguet, i el de Turisme, Joan Calmet.

«La natura és un valor en alça», ha explicat Huguet, «que atrau visitants de fora i sobretot de ciutadans de Manresa». Per això l’estiu passat es va elaborar un plànol general desplegable de l’Anella Verda de la qual se n’han repartit més de 4.600 exemplars.

Ara, però, se n’han editat de més específics. Són 10: Els pous de glaç i la riera de Guardiola; del cardener al Llobregat; els cingles del Llobregat; el regadiu de Viladordis; el regadiu del Poal; el Cardener i el Puigberenguer, i dos itineraris de trajectes curts que tenen com a punt de sortida la Torre Lluvià. Un en direcció a la riera de Rajadell i l’altra a la falda del Collbaix. Les publicacions es completen amb dues ja existents: la de Collbaix i la de la riera de Rajadell. Ja existien però ara es completaran i actualitzaran.

Per a Huguet els trajectes són variats. «Hi ha paisatges salvatges com el de la riera de Guardiola», altres d’agrícoles propis de Manresa i comarca o també «d’agrestes com els cingles del Llobregat».

Al material editat hi ha el mapa dels itineraris, explicacions del trajecte i també dels paratges que es van trobant al llarg del recorregut. Es poden aconseguir gratuïtament a l’Oficina de Turisme, a la plaça Major, a la web de l’Anella Verda www.anellaverdamanresa.cat i al wikiloc.

De moment només dues d’aquestes rutes estan senyalitzades amb pals verticals que indiquen paratges d’interès i el trajecte. Són les de Collbaix i la riera de Rajadell. La intenció és anar estenent el senyals per la resta de rutes.

Per al regidor de Turisme, Joan Calmet, Manresa "te un potent entorn natural que hem de treballar perquè sigui prou atractiu perquè la gent en faci ús i que també sigui el màxim de responsable". Calmet ha explicat que el 6 % de les consultes que es van fer l’any passat a l’Oficina de Turisme de Manresa eren per sol·licitar informació sobre senderisme per l’entorn natural de la ciutat. Per a Huguet, «poques ciutats poden oferir una combinació de cultura, patrimoni i natura com Manresa».