Dilluns es commemora el Dia Mundial de l'Autisme i, aprofitant l'efemèride, la Federació Catalana d'Autisme -que aplega una quinzena d'associacions de famílies de persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme- fa una crida a les administracions per tal que dotin els recursos necessaris per a un diagnòstic precoç i atenció primerenca dels nens i nenes amb TEA.

Avui en dia, es considera que l'autisme és el trastorn mental més greu en la població infantil i juvenil. Tot i que no té cura, segons la federació catalana «està demostrat que una intervenció primerenca un cop fet el diagnòstic, amb les teràpies i tractaments adients, és bàsica per minimitzar els efectes dels TEA i afavorir l'autonomia i inclusió de nens i nenes en tots els àmbits de la societat, així com millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies».

Malgrat això, continua dient el comunicat emès per l'associació, «un diagnòstic que es podria fer al voltant dels 18 mesos de vida (per a alguns experts abans fins i tot), a Catalunya pot trigar fins a tres i quatre anys, amb la consegüent angoixa per a la tota la família fins que s'hi arriba». La federació també demana agilitzar els tràmits dels ajuts».