Nova informació i més precisa sobre el cas dels joves acollits a Manresa. Com ha informat Regió7 aquest matí, el convent de Santa Clara de Manresa, on viu la monja argentina i manresana Lucía Caram, acull des d'aquest dilluns quatre joves de 22 i 23 anys. Tres són del Sudan i el quart és d'Eritrea. Els Mossos d'Esquadra els van trobar, diumenge a la matinada, a Sant Fruitós de Bages, a l'interior del remolc d'un camió procedent d'Itàlia. Quan el conductor va parar per descansar, va escoltar crits provinents del seu remolc i va decidir trucar als Mossos, que van rebre l'avís pels volts de les 2 de la matinada, tal com han explicat fonts del cos policial a requeriment d'aquest diari.

Els Mossos es van desplaçar fins al carrer d'Oms i de Prat de Sant Fruitós, on estava aturat el camió, i van obrir la porta del remolc. A l'interior, hi van trobar els quatre joves i dos infants (i no tres com s'havia dit anteriorment). No se sap quan haurien pujat al camió ni com. Només que, en el cas dels joves, haurien fet el viatge fins a Catalunya procedents d'Itàlia, país on havien estat rescatats per l'ONG Proactiva Open Arms.

Els dos infants han passat directament a mans de l'Oficina d'Atenció al Menor.

Segons ha explicat Caram a Regió7, feia "tres dies" que els joves i els dos infants estaven tancats al camió i està convençuda que "si no els haguessin trobat, s'haurien mort". Com que no sabien a on portar-los, els Mossos la van trucar i ella es va oferir a acollir-los al convent, on s'estan actualment, tenint en compte que l'alberg per a persones sense llar de la Fundació Rosa Oriol està ple. Les fonts dels Mossos han informat que, a partir d'ara, en tractar-se d'un tema d'estrangeria ja ho portarà la Policia Nacional. Quant al fet de trucar a Caram perquè els acollís, les mateixes fonts comenten que en casos com aquests és habitual buscar allotjament als afectats, ja sigui en un convent, en un alberg o adreçant-se a la Creu Roja.

Com que són molt seguidors del Barça -Caram apunta que la comunicació amb ells és complicada, però que el que sí que saben pronunciar de manera que s'entengui és l'alineació del Barça- abans-d'ahir els va voler donar una alegria i els va portar al Camp Nou, on van poder veure la gespa d'aprop i visitar el museu.

Explica que els va ensenyar una foto del vaixell de Proactiva Open Arms, l'ONG liderada per Oscar Camps, que justament ara és notícia perquè Itàlia els l'ha i els ha acusat de promoure la immigració irregular, i que els joves el van reconèixer. Ella li ho va explicar a Camps i aquest li va comunicar la intenció de visitar-los a Manresa perquè també els hauria reconegut.

Pel convent hi han passat membres de Creu Roja per parlar amb els joves que, de moment, avança la monja, s'hi quedaran. Caram fa notar amb tristesa que dels milers de persones rescatades al mar d'una mort gairebé segura mentre intentaven arribar a Europa no els ha vist la cara, però que a aquestes quatre sí, de manera que descarta fer-los marxar.

Caram és l'ànima de la Fundació Rosa Oriol i de moltes altres causes solidàries.