La cap de la Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions No Tòxiques d´Althaia, la psicòloga clínica Dominica Díez, atén casos de joves enganxats a les xarxes socials o al mòbil. L´any passat, el 7,9 % del total de consultes de la unitat (n´atén entre 60 i 80 de noves cada any) van ser per addiccions a les xarxes. Els primers casos per aquesta addicció van arribar a Althaia l´any 2012 i van representar el 5,2 % del total de consultes. L´any 2015 van arribar a la punta màxima del 12,8 % i des de llavors sembla que la xifra ha baixat i s´ha estabilitzat.

Instagram, Twitter, Facebook, YouTube, WhatsApp, Snapchat... el meu fill no deixa el mòbil, salta d´una aplicació a una altra. Vol dir que té un problema?

Perquè existeixi una addicció a les xarxes socials o a qualsevol TIC hi ha d´haver un seguit de senyals d´alerta, que poden anar des de la disminució del rendiment acadèmic fins a la pèrdua d´interès per activitats lúdiques sense pantalles i que abans li resultaven gratificants. També pot ser que el noi o noia abandoni les seves responsabilitats; senti inquietud, angoixa, depressió o irritabilitat si no es pot connectar; o que experimenti un progressiu aïllament social; i una disminució de la comunicació familiar. Pel que fa als signes psicològics, podem notar aquesta apatia, mal humor, irritabilitat, desmotivació o eufòria i sobreactivació sense motiu aparent. L´addicció pot arribar a manifestar-se amb signes físics, com ara un increment o pèrdua de pes, cansament, mal d´esquena, problemes visuals, mal de cap, manca d´higiene personal, etc.

Quan pot tenir un nen el seu primer mòbil?

No és aconsellable en menors de 12 anys. El pas a l´ESO seria el moment idoni, però un estudi realitzat a prop de 13.000 nens a l´Estat espanyol anomenat «Generaciones Interactivas en España» ens indica que el 30 % dels infants entre 9 i 10 anys ja tenen mòbil. Hem de tenir el compte, a l´hora de comprar-lo, que ha de ser un mòbil senzill, perquè l´adolescent no el sobrevalori en excés.

És aconsellable que sigui un mòbil amb connexió a Internet?

Durant els primers anys és preferible que només tingui connexió a Internet en espais on hi hagi wifi. També és important que sigui un mòbil amb una quota fixa amb límit de trucades per tal de facilitar l´autocontrol.

En quins moments hem d´evitar que els fills facin ús del mòbil?

És important que faci els deures sense tenir el mòbil al costat per afavorir la concentració. Si agafen el mal hàbit de tenir l´aparell al davant, després els costarà més de canviar. Amb el mòbil sobre la taula, els deures s´allarguen hores, perquè els joves es concentren i desconcentren amb molta facilitat. Miren aplicacions, juguen, reben whatsapps, etc., i això provoca que no arribin a nivells profunds de concentració i que hi hagi una interferència contínua.

D´acord, deures sense mòbil. I a la tauleta de nit?

És desaconsellable. De fet, no es recomanen pantalles a partir d´una hora abans d´anar a dormir, ja que afecta la secreció de melatonina, que és l´hormona que regula els cicles de la son. En aquest sentit és aconsellable tant carregar el telèfon fora de l´habitació com desconnectar la wifi a la nit, per evitar l´exposició a camps electromagnètics i assegurar-se que realment hi ha una hora fixada per anar-se´n a dormir. Si no, ens trobem amb casos de nois i noies que estan connectats fins tard, sense que els pares ho sàpiguen, i l´endemà s´adormen a classe.

El mòbil tampoc pot ser sobre la taula durant els àpats familiars, oi?

Exacte. És preferible que els àpats es facin sense pantalles, ja que és una estona per compartir amb la família i conversar sobre com ens ha anat el dia o senzillament per estar junts sense interferències.

Els joves s´enduen el mòbil a l´institut.

Sí, i allà també s´aïllen. El cert és que encara no hi ha unes normes clares sobre l´ús dels mòbils als instituts (vegeu pàgina 2). N´hi ha que en permeten l´ús durant l´hora del pati i n´hi ha que no. Hi ha centres que fan dues franges d´esbarjo i en una el mòbil està permès i en l´altra no. Jo pertanyo a un grup d´addiccions conductuals del Col·legi de Psicòlegs i estem intentant posar una mica de consens sobre això. Considerem que quan els nois i noies estan amb el mòbil no es comuniquen amb els qui tenen al costat. Estan tots junts físicament, però mentalment separats. Hi ha casos extrems, que es donen sobretot en poblacions de l´àrea metropolitana de Barcelona, en què ens trobem nens fent apostes esportives a través del mòbil durant l´hora del pati.