A la majoria d´instituts públics manresans es pot dur mòbil, però no es pot utilitzar durant les hores lectives; i què passa a les escoles? Aquest diari ha preguntat en cinc col·legis públics de la ciutat si es permet als alumnes portar mòbil i en quatre la resposta ha estat la mateixa: no. A la cinquena escola consultada, La Font, es pot portar el telèfon, però quan s´entra al centre cal deixar-lo a secretaria, de manera que, a la pràctica, en cap de les cinc escoles consultades hi ha mòbils a les aules.

Només en casos excepcionals, tal com han coincidit a assenyalar diversos directors i directores, els alumnes poden portar l´aparell. A l´escola Ítaca i a la Puigberenguer, les directores Fina Monell i Montse Cardellach expliquen que «si una família necessita que el fill faci ús del mòbil un dia concret, per una circumstància especial i justificada, n´informa el centre i es fa càrrec de l´aparell el mestre». A la Renaixença, també. El seu director, Pere Cano, explica que «portar mòbil és prohibit. Només és permès quan hi ha una circumstància excepcional, i aleshores es queda al despatx fins que surten».

A l´escola Bages també és prohibit dur telèfon mòbil i només es pot portar «per alguna qüestió urgent». En el cas que s´enxampi algun alumne amb mòbil, l´aparell queda requisat.

Per tot això, a la majoria d´escoles preguntades no s´han produït conflictes nascuts arran de l´ús del mòbil i les xarxes; i si n´hi ha hagut, han estat conflictes sorgits fora del centre, com ara «comentaris que es fan els alumnes a les xarxes socials», que han quedat resolts per les famílies.

Les escoles solen acollir xerrades a càrrec dels Mossos d´Esquadra (organitzades per les AMPA) i adreçades a les famílies per prevenir l´addicció a les pantalles i fomentar el bon ús de les xarxes.