La Plataforma en defensa de les pensions públiques i els drets de la gent gran convoca per a dissabte vinent, dia 14 d'abril, a les 6 de la tarda, una concentració-manifestació que sortirà del carrer del Bruc número 138-140, davant l'Institut Nacional de la Seguretat Social de Manresa, i conclourà amb la lectura d'un manifest a la Plana de l'Om.

La plataforma convida tots els ciutadans, siguin pensionistes o no, a participar-hi per posar en evidència el malestar que causa l'important pèrdua del poder adquisitiu de les pensions. També, del "patiment social que suposa la reforma laboral en vigor que precaritza el treball i, en conseqüència, les cotitzacions a la seguretat social i, per tant, les futures pensions, i posa en perill poder fer front al cost de les actuals pensions".

Denuncien "l'allau d'exempcions fiscals, també les que es fan per promocionar i afavorir les pensions privades; la política de préstecs a la Seguretat Social en lloc de fer transferències sense interessos; les lleis que permeten o faciliten el frau fiscal, estimat l'any 2015 en 70.000 milions d'euros, un entramat legal que fa que cada cop hi hagi més diner espanyol a paradisos fiscals. Les empreses de l'IBEX tenien l'any 2017 el nombre de 969 seus ubicades en paradisos fiscals", recorden.

Consideren que "caldria sobrepassar el marc del Pacte de Toledo que, després d'un any i mig de reunir-se, s'ha mostrat incapaç de trobar una solució. Alhora. estimem que l'espai per presentar propostes de reforma del Sistema de pensions haurà d'incloure necessàriament les entitats representatives dels pensionistes (Marea Pensionista i altres plataformes), i que la prioritat ha de ser garantir la suficiència i la continuïtat de les pensions".

Per tot això, reivindiquen el següent:

  1. Exigir al govern de l'Estat la derogació de la Llei 23/2013, de 23 de desembre, reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l'índex de revalorització del Sistema de Pensions de la Seguretat Social. També la derogació de la reforma impulsada pel govern de Jose Luís Rodríguez Zapatero.
  2. Exigir al Govern de l'Estat la revalorització de les pensions d'acord amb la previsió d'inflació prevista per al 2018, no inferior al 1,5%.
  3. Exigir la recuperació del poder adquisitiu perdut des de l'any 2011 fins al 2018, d'acord amb l'IPC de Catalunya segons l'INE.
  4. Exigir que les pensions no contributives, passin a ser cobertes pels pressupostos generals de l'estat.
  5. Instar al govern de l'Estat a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions amb la introducció progressiva de finançament per via impositiva, sobre la base d'un sistema tributari just i progressiu que tingui en compte la capacitat econòmica de les empreses i situï la pressió fiscal a nivells similars als d'altres països del nostre entorn, d'acord amb l'Article 50 de la Constitució Espanyola.
  6. Reiterar la petició de derogar el 'Real Decreto-ley 3/2012, de 10 de febrero, de medidas urgentes para la reforma del mercado laboral' (la reforma laboral) que ha rebaixat els salaris empobrint les classes treballadores, ha abaratit l'acomiadament indefinit i ha facilitat els acomiadaments col·lectius, destruint ocupació en el sector públic i privat.
  7. 7. Promoure el diàleg social a Catalunya, per tal que en un marc català de relacions laborals i amb una Llei Catalana de Protecció Social no sigui possible sostraure els ingressos generals per les cotitzacions de les persones treballadores per fer front a la mala gestió i previsió fetes pels governs de l'Estat.
  8. 8. Promoure l'equiparació de les pensions entre dones i homes, diferenciades actualment a causa de la bretxa salarial, estudiant l'aplicació d'un factor corrector que compensi la diferència de la pensió per la diferència de cotitzacions durant la vida laboral a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat.