El president del PSC a Manresa, Felip González, que va assistir a la posada en marxa de l'ascensor, va criticar, ahir, en un comunicat que l'obra hagi tingut un sobrecost del 41%. Marc Aloy, regidor d'Urbanisme, el va acusar de voler tirar aigua al vi en un dia en què tothom va lloar la nova infraestructura i va assegurar que, de sobrecost, res.

González va recordar que «una obra anunciada amb un cost de 125.000 euros n'ha acabat costant 176.648; concretament, el 41,3% més del que es va anunciar en un principi». Aloy el va desmentir. Va remarcar que l'actuació, pel que fa a l'ascensor, ha costat el mateix que es va dir el primer dia: 125.000 euros, finançats per Criteria Caixa a través del conveni de Fàbrica Nova, després de destestimar utilitzar-los a la Baixada dels Drets per fer-hi un ascensor o una rampa mecànica perquè era massa complex i car. Pel que fa als 51.648 restants, que han servit per fer l'arranjament de l'entorn, la pèrgola, el revestiment de fusta, la senyalització, la marquesina i per eixamplar la porta d'accés perquè tingués més visibilitat des de la plaça Major, provenen d'un fons FEDER «que vam demanar el 2016 i que havíem d'utilitzar per a això perquè, si no, el perdíem».

González feia notar que «la contractació d'aquest ascensor públic ja va haver de superar un primer escull el juny del 2017, quan cap empresa constructora o instal·ladora va considerar que el pressupost de 125.000 euros de licitació fos suficientment atractiu per optar-hi, i es va haver de declarar desert». Posteriorment, «l'Ajuntament va fer un concurs negociat d'adjudicació directa que va permetre trobar una empresa [Constructora de Solsona] que sí que es va comprometre a fer l'obra per la mateixa quantitat de 125.000 euros. La contractació es va fer el mes de setembre, amb una durada prevista de tres mesos (que finalment han estat més de sis d'execució)». Aloy apuntava que, en el concurs que va quedar desert, una part de l'adequació de l'entorn entrava com a millora en els 125.000 euros de pressupost, però que les empreses ho podien entomar o no. Remarcava que el fons FEDER ja s'havia demanat pensant en aquesta millora.

González recordava ahir que «el pressupost inicial va haver de ser incrementat en 20.623,65 euros més en una Junta de Govern del 27 de desembre. I, al mateix temps, (el 19 de desembre) es va fer un contracte menor afegit amb la mateixa empresa adjudicatària per 31.024,40 euros més per executar obres als espais d'accés, amb un termini d'execució d'un mes». Són les partides que s'han pogut pagar amb el fons FEDER.