L'antropòleg i teòleg Xavier Melloni va omplir ahir la sala d'Actes del Casino de Manresa amb la conferència «El camí que va obrir Raimon Panikkar: la humanitat cap a una nova consciència». La xerrada, organitzada pel grup Vivarium Minorisa de Manresa, s'emmarcava dins dels actes de l'Any Panikkar i Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018. Aquest va ser el primer acte públic que va organitzar el grup i amb el qual es va donar a conèixer. Hi van assistir entre altres autoritats el director general d'Afers religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell; la regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Mercè Rosich i el Superior i director de la Cova de Sant Ignasi de Manresa, Lluís Magriñà.

Melloni va explicar a la conferència la vida i part de l'obra d'aquest pensador tant important i de projecció internacional que Catalunya ha donat al món des de Ramon Llull ençà. Així mateix, el teòleg també va aprofitar per explicar alguns dels conceptes que Panikkar va crear i que formen part del seu pensament, com poden ser la realitat cosmoteàndrica, el diàleg dialògic, el temps kairològic, la ecosofia, la secularitat sagrada i la cristofania. Per acabar, va concloure dient que «hi ha espai per a tots si tenim l'amabilitat de ser dialogants els uns amb els altres, si tenim la capacitat de comprendre que l'altre és una manifestació del sagrat, i que els uns per als altres ens som necessaris, perquè si no fóssim necessaris no existiríem».

Els organitzadors de la conferència, Vivarium Minorisa són un grup de persones de Manresa i voltants, que provinents dels col·loquis de Raimon Panikkar a Tavertet, es troben mensualment per treballar en base a l'obra d'una de les veus més rellevants que ha donat el pensament català al món. Al final de la conferència es va aprofitar per presentar l'acte que es realitzarà el dia 3 de novembre, a les 5 de la tarda, coincidint amb el centenari del naixement de Raimon Panikkar. Serà un acte de reconeixement i memòria amb lectura de texts, música i aportacions testimonials; que es portarà a terme a la nau gòtica del Convent de Santa Clara de Manresa.