A Manresa hi ha 9.973 punts de llum. D'aquests, el 37% (3.722) es canviaran per tecnologia LED -de la llum de color groga a la llum de color blanca- amb els 1,9 milions d'euros del préstec sense interessos que ha rebut l'Ajuntament per part del ministeri d'Energia.

La substitució de les lluminàries de vapor de sodi per LED es farà el quart trimestre d'enguany i suposarà un estalvi anual de prop de 200.000 euros, que és amb el que l'Ajuntament retornarà el préstec durant deu anys. També evitarà l'emissió anual de més de 400 tones de CO2 a l'atmosfera.

El fet de ser un préstec sense interessos implica que la ciutat s'estalviï uns 400.000 euros a l'hora de tornar-lo. És la segona vegada que el ministeri convoca aquest tipus de préstec a través de l'Institut para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE).

«El primer gran desplegament»

Aquest dijous, Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, i Manel Ribera, cap de Secció de Xarxes i Eficiència Energètica, van presentar com es farà la inversió. El regidor va assenyalar que, malgrat que a Manresa ja hi ha indrets amb tecnologia LED, com el Centre Històric (Sobrerroca, Joc de la Pilota, Galceran Andreu), el parc de Sant Ignasi i la nova plaça de la Bonavista; que «estem treballant des de fa una colla d'anys amb l'eficiència energètica» i que «estem en la fase de redacció del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible», el que es farà amb els 1,9 milions d'euros serà «el primer gran desplegament» de la tecnologia LED a la ciutat.

Estalvi i qualitat de vida

Al marge de l'estalvi energètic, econòmic i mediambiental, Ser-racanta va destacar la millora que generarà el canvi de l'enllumenat públic en la qualitat de vida dels ciutadans gràcies a la qualitat lumínica que aportarà la llum blanca als carrers.

Va voler remarcar de manera especial que si l'Ajuntament ha pogut accedir a aquest tipus de crèdit ha estat possible perquè «l'endeutament ja està en uns nivells que permet fer operacions d'aquest estil», amb una reducció de l'endeutament «per sota del 75%». «Endreçar l'economia de la casa no només et permet en un moment donat tenir uns recursos ordinaris propis, sinó anar a buscar recursos a fora».

El 19 de maig s'iniciarà el procés de contractació amb la idea de fer l'ajudicació el setembre i que a l'hivern els nous punts de llum ja siguin operatius. Ribera va explicar que la concessió es podrà repartir entre diferents empreses partint del fet que són moltes lluminàries i que «la nova llei de contractes de l'Estat el que et diu és que intentis fer lots a l'hora d'adjudicar obres com aquestes». Basant-se en això, els carrers on es renovarà la il·luminació s'han dividit en quatre zones. Tots els vials tenen en comú que són els principals eixos de la ciutat i suporten un volum de trànsit important.

Les quatre zones

Una primera zona inclou les Bases de Manresa, carrer de Barcelona, Bruc, Prudenci Comellas, Dos de Maig, carretera de Cardona, Muralla del Carme i carretera de Vic. La segona zona, Passeig del Riu, Via de Sant Ignasi, Francesc de Moragas, carretera de Santpedor, carrer de la Pau, Saclosa, Martí i Pol i carretera del Pont de Vilomara. La tercera inclou la part nord de la ciutat, amb la bar-riada Mion i alguns vials del Poble Nou i dels Dolors. Santa Clara, el Xup, el carrer d'Àngel Guimerà, l'accés a l'autopista i els Trullols integren la quarta zona.

L'estalvi dels 200.000 euros l'any correspon a un milió de Kw/h l'any, va quantificar el tècnic. Alhora són 400 tones menys de CO2.