3.722 punts de llum de la ciutat, el 37% de la xarxa total, passarà a tenir tecnologia LED mitjançant una inversió d'1,9 milions d'euros. Ho farà possible el préstec sense interessos d'aquesta quantitat que ha rebut l'Ajuntament de Manresa per part de l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), del Ministeri d'Energia. La previsió és fer la substitució de les lluminàries durant el 4rt trimestre del 2018.

La presentació d'aquesta inversió l'han fet aquest matí de dijous Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, i Manel Ribera, cap de la Secció de Xarxes i Eficiència Energètica. Serracanta ha destacat que "ja fa una colla d'anys" que Manresa camina cap a l'eficiència energètica. Ha apuntat, però, que, malgrat que la tecnologia LED s'ha aplicat en carrers de la ciutat com és el cas d'alguns del Centre Històric, "el primer gran desplegament" serà el que es farà amb aquests prop de 2 milions d'euros, que suposaran un estalvi energètic anual de 200.000 euros amb què es pretén retornar el préstec a deu anys vista. Alhora, suposarà deixar d'emetre 400 tones de CO2 a l'atmosfera.

El regidor ha insistit de manera especial en el fet que l'Ajuntament ha pogut optar a aquest préstec "perquè l'endeutament que té li permet fer operacions d'aquest estil", en concret, ha precisat, "tenir un endeutament per sota del 75%". Ha insistit, també, en els beneficis que suposarà el canvi de lluminàries a tecnologia LED a nivell d'eficiència energètica, d'estalvi econòmic i mediambiental i de millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Manresa.

A l'hora de seleccionar els vials on es farà la instal·lació, ha explicat que s'ha fet tenint en compte els principals eixos de la ciutat. Això és: carretera de Cardona-carretera de Vic, carretera de Santpedor-carretera del Pont de Vilomara, Sant Cristòfol, carrer de Viladordis, avinguda de les Bases de Manresa, carrer de Barcelona, Bruc, Francesc Moragues i Passeig del Riu. S'hi inclouran, també, els carrers de l'entorn d'aquestes artèries.

Ribera ha presentat aquests punts repartits al mapa de Manresa en quatre zones, la qual cosa, ha dit, possibilitarà licitar les obres perquè les puguin fer empreses diferents, si s'escau. També ha avançat el calendari de l'actuació.

  • El 30 de maig del 2017 es va fer la sol·licitud a l'IDAE
  • El 19 de febrer del 2018 es va rebre la notificació de la concessió del crèdit.
  • El 16 de març es va emetre la resolució d'acceptació.
  • El 19 de maig es comunicarà a l'IDAE l'inici del procés de contractació
  • El setembre es farà l'adjudicació.
  • I durant el 4 trimestre del 2018 es farà la substitució de les lluminàries.