Darrere una pancarta amb el lema «Contra la justícia patriarcal, la manada som nosaltres», unes tres-centes persones han recorregut els carrers de Manresa aquest vespre de dijous per protestar contra la sentència que condemna a 9 anys els membres del grup La Manada per abús sexual a una noia durant els Sanfermines del 2016, però que a la vegada els absol del delicte de violació.

La concentració, convocada pel CDR i entitats feministres a 2/4 de 8 del vespre a la plaça de Sant Domènec, ha acabat davant el jutjat de la capital del Bages, cridant, entre d'altres consignes, "Cap agressió sense resposta".

Un cordó policial prohibia l'accés al recinte judicial. En aquest punt, els manifestants han legit un manifest i han llançat pintura lila a la façana lateral dels Jutjats.

La polèmica condemna per abús sexual i no agressió

Els acusats, naturals de Sevilla, es troben a la presó des que van ser detinguts com a presumptes autors dels fets, que van tenir lloc el 7 de juliol del 2016. Els joves andalusos es van desplaçar a Pamplona amb motiu dels Sanfermines i van conèixer la nit del 6 al 7 de juliol la víctima, una jove madrilenya, de qui ha quedat provat que van abusar sexualment.

La sentència rebaixa el delicte penal sol·licitat en descartar l'ús per part dels acusats de "violència o intimidació que integren el concepte normatiu d'agressió", i sí veure el subtipus agreujat en el delicte d'abús sexual. Un dels cinc acusats ha estat condemnat també per un delicte de furt (robatori del mòbil de la víctima) a dos mesos de multa amb una quota diària de 15 euros. Tots ells han estat absolts del delicte de robatori amb intimidació del qual havien estat acusats.

Un dels tres magistrats optava per l'absolució

No tots els tres membres del tribunal que ha dictat la sentència estaven d'acord. Un d'ells ha emès un vot particular pel qual ha demanat l'absolució dels cinc acusats dels delictes d'agressió sexual, contra la intimitat i robatori amb intimidació pel qual havien estat jutjats.

Concretament, el seu vot particular només demana condemnar un dels joves d'ells per un delicte de furt (robatori del mòbil de la jove denunciant) a una multa de dos mesos amb una quota diària de 15 euros. A més, el magistrat demana la posada en llibertat dels cinc acusats, que actualment es troben a la presó.

Els cinc membres de La Manada

  • Fes clic sobre la foto per saber més coses sobre ells

La defensa recorrerà la sentència

Agustín Martínez Becerra, advocat de quatre dels cinc condemnats, ha avançat que recorrerà la sentència perquè considera que "no és ajustada a dret" al "treure's de la màniga un delicte d'abús sexual amb prevalença que en cap cas ha estat base d'acusació i no ens hem pogut defensar".

Abans d'abandonar al Palau de Justícia de Pamplona, Martínez Becerra ha comentat als periodistes que encara no havia pogut parlar amb els seus clients després de conèixer la decisió judicial, però s'ha mostrat segur que a les famílies els ha caigut com un "gerro d'aigua freda "la condemna de nou anys de presó perquè" tots contemplàvem la innocència i el tribunal ens ha donat la raó, són innocents d'una agressió sexual, d'un delicte contra la intimitat i quatre dels cinc són innocents del delicte de robatori".