El Grup Municipal del PSC a l'Ajuntament de Manresa ha emès aquesta tarda un comunicat en què felicita l'equip de govern de l'Ajuntament i les associacions de veïns del Barri Antic, Escodines i Vic Remei per l'estrena, aquest matí, de l'ascensor públic que, des d'avui, salva el desnivell per als vianants i per a les persones de mobilitat reduïda entre el carrer de Santa Llúcia i la plaça Major. Alhora, però, en critica el sobrecost final.

En paraules del president del PSC, Felip González, es tracta "d'una obra molt esperada des què en el mes de juny de 2016, l'equip de govern decidís fer marxa enrera en la seva promesa de fer unes escales mecàniques a la Baixada dels Drets, i considerar aquest ascensor (i el que s'ha construït a l'ampliació de la Residència de Sant Andreu) com una alternativa adient -també per al PSC-per millorar la mobilitat a peu entre els tres barris del Centre Històric".

Al seu entendre "Ha estat una obra que ha acabat tan bé, com complicada ha estat la seva vicissitud" -ha reblat González- "ha quedat molt bé i serà molt útil, tot i l´increment de cost que finalment s´ha registrat i malgrat el llarg procés de gairebé un any que s'ha trigat en poder-lo veure fet realitat des que es va intentar contractar l´obra per primera vegada".

El comunicat del PSC recorda que la contractació d'aquest ascensor públic ja va haver de superar un primer escull el juny de 2017 quan cap empresa constructora o instal·ladora va considerar que el pressupost de 125.000 euros de licitació fos suficientment atractiu com per optar-hi; i es va haver de declarar desert.

Amb posterioritat, l'Ajuntament va fer un concurs negociat d'adjudicació directa que va permetre trobar una empresa que sí que es va comprometre a fer l'obra per la mateixa quantitat de 125.000 euros. La contractació es va fer el mes de setembre, amb una durada prevista de tres mesos (que finalment han estat més de sis d'execució). A la nota de premsa de l'Ajuntament que anunciava l'inici de les obres es detallava un pressupost de 125.000 euros de tot el conjunt de l'obra: ascensor. entorn i accessos.

Però el pressupost inicial de 125.000 euros va haver de ser incrementat en 20.623,65 euros més en una Junta de Govern de 27 de desembre. I, al mateix temps, (el 19 de desembre) es va fer un contracte menor afegit amb la mateixa empresa adjudicatària per 31.024,40 euros més per executar obres als "espais d´accés", amb un termini d'execució d'un mes.

Segons Felip González, "en definitiva, una obra anunciada per un cost de 125.000 euros de pressupost que ha acabat costant 176.648 euros, concretament un 41,3% més del que es va anunciar en un principi; malgrat que l´increment pugui estar justificat en la necessitat d´haver de resoldre algunes complicacions tècniques sorgides durant el desenvolupament de l´obra, i/o en la possible millora de l'acabat del projecte sobre el que inicialment es va posar a la contractació quan va quedar desert el juny de 2017".